ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика19/06/2019

ДИО МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ПРОТИВИ СЕ СВЕМУ ШТО ДОЛАЗИ ИЗ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 19. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се високи представник у БиХ Валентин Инцко и велики дио међународне заједнице противе свему што долази из Српске, те да је уопште не изненађује најновији коминике Савјета за провођење мира.

 

"Једна ствар је само којој се Инцко и велики дио међународне заједнице не противи а то је да ми треба упорно да климамо главом на све што они говоре и раде и да слијепо прихватамо то што тражи политичко Сарајево. Кад бисмо то радили, њима би све билоо у реду, а све друго није", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да не чуди ни то што се противе резервном саставу полиције, јер се противе свему што долази из Републике Српске.

"Нећу рећи да је то фрустрирајући, али су нас довели до тога да се нешто што би требало да буде партнерство и сарадња са представницима међународне заједнице, амбасадорима, међународним организацијама, институцијама, са политичким Сарајевом претворило у скроз другачију ситуацију", рекла је Цвијановићева, додавши да је и то један од разлога који БиХ држи у конзервираном, удаљеном и лошем стању.

Она је навела да ниједан закон у Српској није донесен напамет, ни онај који третира питање резервног састава полиције, или подстицаја, или било који плански документ који третира растерећење привреде, како ће се и шта ће се градити у Републици Српској.

"За сваки документ и за сваку одлуку постоји разлог зашто нешто радимо и ништа није напамет. Ми смо навикли на то да ће велики дио међународне заједнице бити против шта год да урадимо у Републици Српској", констатовала је предсједник Српске.

Она је нагласила да је изјава високог представника у БиХ Валентина Инцка да мигранте треба распоредити на територији Републике Српске неозбиљна, додавши да је његово вријеме исцурило.

Цвијановићева је упитала зашто Инцко и многи из међународне заједнице не населе мигранте у својим земљама, кад већ то препоручују Српској.

"Они су одлучили да све ограде зидовима и жицом а нама савјетују да држимо мигранте у Републици Српској. Ми немамо простора за смјештај миграната, нити могућности да их збринемо и наш став у вези с тим је веома јасан", поручила је предсједник Српске.

Она је поновила да Српска не може да збрине мигранте на својој територији из безбједносних разлога.

"Проблем је безбједносни. Уз њихово присуство долази и до појачаног криминала, а и здравствена безбједност била би угрожена. Наш став по том питању је јасан и неће бити промијењен", поновила је Цвијановићева.