ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија20/06/2019

УТВРЂЕН ПРИЈЕДЛОГ ПРОГРАМА ЈАВНИХ ИНВЕСТИЦИЈА ОД 16,6 МИЛИЈАРДИ КМ

 

САРАЈЕВО, 20. ЈУНА /СРНА/ - Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ утврдила је данас Приједлог програма јавних инвестиција од 2020. до 2022. године, којим је обухваћено 118 пројеката укупне вриједности 16,6 милијарди КМ.

 

Oд тога се 12,5 милијарди КМ односи на 70 кандидованих пројеката, четири милијарде на 47 пројеката чије је провођење у току и 35 милиона КМ на један одобрени пројект, саопштено је из Владе ФБиХ.

На данашњој сједници у Мостару донесена је одлука о утврђивању критеријума расподјеле средстава утврђених Буџетом ФБиХ за 2019. годину у Министарству финансија с позиције текућих трансфера другим нивоима власти и фондовима у износу од 10.000.000 КМ на име финансијске помоћи кантонима, градовима и општинама.

Унско-санском кантону распоређено је 4.000.000 КМ, другим кантонима укупно 4.800.000 КМ, а општинама и градовима укупно 1.200.000 КМ.

Усвојен је и 7.673.000 КМ вриједан овогодишњи програм утрошка капиталних трансфера јавним подузећима, намијењен суфинансирању изградње жељезничке инфраструктуре.

Ради омогућавања изградње ауто-пута на Коридору "Пет-це", поддионица тунел Квањ - Буна, федерална Влада је донијела одлуку о изузимању шумског и пољопривредног земљишта којом се његова намјена мијења у грађевинско.

На сједници је дата сагласност за кориштење двије некретнине означене као јавно добро у катастарским општинама Губавица и Ходбина. Сагласност је дата предузећу "Аутоцесте ФБиХ" Мостар за улазак у посјед и извођење захвата на овим некретнинама за изградњу ауто-пута на траси Коридора "Пет-це", дионица Мостар Југ-Буна, поддионица тунел Квањ-Буна.

Влада је дала пуну подршку граду Мостару поводом кандидатуре за Европску пријестоницу културе 2024. године, те закључила да преузима дијелом обавезу финансирања инфраструктурних и програмских садржаја потребних за ову кандидатуру.

Федерална Влада је прихватила информацију везану за предмет који је, по службеној дужности, отворила Институција омбудсмена за људска права БиХ, у вези с плаћањем такси и накнада за поновни прикључак електричне енергије вјерским објектима оштећеним и порушеним у ратном периоду, а који су прије избијања ратних дејстава имали овај прикључак.

На сједници је прихваћено рјешење да питање прикључка електричне енергије овим вјерским објектима буде ријешено потписивањем посебног споразума или меморандума којим би на сличан начин, као и за повратнике, било уређено прикључење и који би важио на територији цијеле БиХ.