ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика20/06/2019

ЗА ОДБРАНУ ИДЕНТИТЕТА СРПСКОГ НАРОДА

 

БЕОГРАД, 20. ЈУНА /СРНА/ - Атлантски геополитички концепт дугорочно је непријатељски оријентисан према српском народу, а одбрана српске традиције, историје и културе један је од најзначајнијих задатака, оцијењено је данас у Београду на скупу "Српска и Србија у промењеним геополитичким околностима - стање и перспективе".

 

Душан Пророковић из београдског Института за међународну политику и привреду нагласио је на трибини да ће та борба одредити геополитички положај Србије у будућности.

"Данас је српска геополитика, чини ми се много више оријентисана ка анализи изградње саобраћајних и енергетских коридора на Балкану, што јесте значајно, али питање је, ако губимо идентитет, ако се српски етно простор круни, чему ће и коме ти енергетски и саобраћајни коридори служити", рекао је Пророковић.

Он је напомену да српска геополитика зависи од очувања идентитета.

"Ако смо у то и сумњали до предлога закона о вероисповести у Црној Гори, онда сада нема никаве дилеме", рекао је Пророковић.

Пророковић је оцијенио да ће борба за културу, за идентите, за историјску слику која је стварна, а не лажна одредити геополитички положај Србије у будућности.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић нагласио је значај теме и са аспекта односа Српске и Србије ка међународним организацијама и другим државама.

"Прво, морамо чешће сагледавати реално стање у Српској и Србији, и друго, сталним анализирањем пратити могућности Српске и Србије у настојању да сачувају, свака свој, постигнути ниво суверености и паралелно с тим могуће заједничке наступе према трећим земљама, савезним и међународним институцијама и све то у одбрани суверености држава, националног идентитета, вјера, писма и језика", рекао је он.

Цицовић је истакао да су односи Српске и Србије сада бољи него икада и то у свим областима.

"А, колико свака од њих засебно и на свој начин може сама, а колико и на који начин могу заједно /Република Српска и Србија/ да се одупру погубној и све брзе нарастућој сили глобализма, сваки одговор би ваљало чути и озбиљно размотрити", рекао је Цицовић.

Новинар и социолог Слободан Рељић говорио је на тему "Српска и Србија на источном путу", предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Београда Милимир Мучибабић на тему "Српска и Србија у борби за национални идентитет", а историчар Александар Раковић на тему "Перспективе за уједињење Српске и Србије".