ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура24/06/2019

ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА ОД ДРВЕТА ПОД НАЗИВОМ "И ДРВО ИМА ДУШУ"

 

ПРИЈЕДОР, 24. ЈУНА /СРНА/ - Самоуки умјетник Младен Стакић организовао је вечерас у просторијама Дома у Чиркин Пољу другу самосталну изложбу својих ручних радова од дрвета под називом "И дрво има душу".

 

Иако је по струци бравар, а по вокацији велики заљубљеник у фолклор и едуковања младих као кореограф Културно-умјетничког друштва "Козара", Стакић је рекао да није одолио да још једном представи радове који настају из његовог помало необичног хобија - обраде дрвета моторном тестером.

"Пошто сам у односу на изложбу од прије двије године урадио прилично тога и збирку допунио, нисам желио да мијењам њен назив, јер за мене дрво стварно има душу", рекао је Стакић на отварању изложбе.

Он је додао да му је драго што овога пута излаже међу својим комшијама, како би се и они увјерили шта је љепота дрвета.

Међу изложеним експонатима од дрвета истиче се скулптура жене у природној величини, коју је аутор назвао "Циганка".

"Радио сам је три и по мјесеца интензивно и ја сам задовољан, а сада ћемо видјети шта ће рећи публика. Ријеч је о липи, дрво које се лако обрађује, мада ми је најљепше радити са ораховим дрветом, који је квалитетан и својом бојом даје посебан изглед експонатима", истакао је Стакић.

Он је појаснио да је у односу на своје почетке прије шест година набавио квалитетне моторке и сада их има четири, те да је скоро 90 одсто радова изведено моторком.

Стакићево представљање публици употпунила је и етно-збирка алата предмета за домаћинство из околине Приједора.