ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 26/06/2019

ЋАЈИЋЕВИ ПРОЈЕКТИ ПРЕПОЗНАТЉИВИ И НА РУСКОМ ТРЖИШТУ

 

Жарко је након завршене Гимназије на Сокоцу, још као студент на београдском Архитектонском факултету почео да стиче стручни ангажман у више београдских архитектонских бироа на великим пројектима за црногорско и руско тржиште, те тако добио искуство неопходно за самосталан рад у струци...

 

Приредила: Добрила АБАЗОВИЋ

СОКОЛАЦ, 26. ЈУНА /СРНА/ - Тридесетшестогодишњи Сокочанин Жарко Ћајић, који је докторанд на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, аутор је многобројних пројеката у различитим дијеловима свијета - од Русије до Гане.

Ћајићев пројекат о теми "Идејно рјешење реконструкције стадиона `Рајко Митић` у Београду" изабран је као један од три најбоља међу 18 пристиглих на међународном конкурсу.

Ћајић, који је тренутно запослен у компанији "Енергопројект - урбанизам и архитектура", Срни је рекао да успјех пројекта реконструкције некадашње "Маракане" сматра највећим признањем за свој ауторски рад, јер се у њему сјединило све што воли - архитектура, надметање, фудбал и навијање.

Он је навео да слиједи фаза у којој Фудбалски клуб /ФК/ "Црвена звезда" дефинише своје одлуке и став о начину реконструкције, као и о финансирању, након чега ће се знати сви детаљи наредних активности на овом великом пројекту.

Докторске студије је уписао да би се, како каже, аналитичким путем кроз теорију и методологију бавио процесима пројектовања и рјешавањем проблема и актуелних тема у савременој архитектонској пракси.

Према његовим ријечима, такав методолошки приступ, који је консеквентно спроведен у пракси, умногоме је допринио да његов рад буде препознатљив и да се квалитетом изнова потврђује и доказује на сваком новом послу.

"Тренутне теме које аналитички истражујем кроз пројекте са теоријским упориштем у методолошким истраживањима кроз развијање пројеката за наше и афричко тржиште биће основ за моју докторску дисертацију", најавио је Ћајић.

Ћајић је, након завршене Гимназије на Сокоцу, још као студент на Архитектонском факултету у Београду почео да стиче стручни ангажман у више београдских архитектонских бироа - "Тотал дизајн студију", "АЕД студију", "МК студију", "Сити инжењерингу".

Он наводи да је у овим бироима радио на великим пројектима за црногорско и руско тржиште, те тако добио искуство неопходно за самосталан рад у струци.

Ћајић додаје да је у раду заједно са колегама и професорима са Архитектонског факултета радио јавне конкурсе на којима су до сада освојили више награда и признања.

Осим конкурса, у једном периоду, бавио се и архитектонском визуелизацијом за српске и интернационалне компаније.

Ћајић подсјећа да је био запослен на београдском Архитектонском факултету као сарадник у наставно-научном процесу, а од низа тадашњих признања посебно је издвојио награде на конкурсима за пословни дио Термоелектрана "Никола Тесла" у Обреновцу и награду за реконструкцију Трга Славија у Београду.

"Издвојио бих и прву награду на позивном конкурсу затвореног типа за хотел `Хилтон гарден ин` у Ростову у Русији, награду на конкурсу за Градску галерију у Београду, као и прву награду на архитектонском делу конкурса за изградњу пријемне зграде", наводи Ћајић.

Он је 2013. године био међу три изабрана, од 400 пријављених кандидата, на конкурсу за посао у "Енергопројекту", који, како каже, као велики систем нуди могућност да се ради на великим и изазовним пројектима за српско, руско, афричко и тржиште Блиског истока.

Исте године добио је понуду да пресели у Гану и каријеру архитекте настави на пројектима који су развијани у Београду.

Ћајић је са колегама из фирме пројектовао и пратио изградњу предсједничке виле Гани, затим комплекс Карго центар аеродрома у Гани /Ghana airport Cargo Centre/ за конзорцијум инвеститора из Гане, Белгије и Швајцарске, који је у то вријеме био највећа инвестиција у западној Африци.

"У најљепшем сјећању ми је остао пројекат Карго центар аеродрома у Гани у Акри, који је награђен великом наградом на 39. Салону архитектуре, као најбоље архитектонско дјело наших архитеката изведено у иностранству, те годишњом наградом Друштва архитеката Београда", истиче Ћајић.

Било је, како каже, понуда да остане у Гани, али се вратио у Београд, јер му је тренутно фокус да ствара на домаћем тржишту.

Он наводи да је у тој земљи провео три године на позицији главног консултанта на градилишту, али и на координацији и ширењу тржишта за нове пројекте.

За Ћајића је сада актуелна изградња пословно-стамбеног комплекса "Парк 11" од 80.000 метара квадратних на Новом Београду у којој је аутор и одговорни пројектант, те реконструкција стадиона ФК "Црвене звезде", гдје је аутор једног од награђених рјешења.

У својству аутора и одговорног пројектанта, Ћајић је ангажован и на развоју рјешења за пословни центар у Акри и тржни центар у Кумасију, такође у Гани.