ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости25/06/2019

СЛАБО КОНЗУМИРАЊЕ ВОЋА И ПОВРЋА УБИЈА СРЦЕ

 

ЛОНДОН, 25. ЈУНА /СРНА/ - Неадекватно конзумирање воћа и поврћа годишње у свијету одговорна је за више од два милиона смртних случајева од посљедица кардиоваскуларних болести.

 

Како наводи "Сајенс дејли", научна студија показује да је свака седма смрт од посљедица кардиоваскуларних болести повезана са неконзумирањем довољне количине воћа, а свака дванаеста је посљедица неконзумирања довољно поврћа.

Истраживачи су закључили да слабије конзумирање воћа и поврћа сваке године у свијету доводи и до 1,3 милиона смртних случајева од посљедица можданог удара.

Научници напомињу да су воће и поврће богати влакнима, калијумом, магнезијумом, антиоксидансима и фенолима - састојцима који регулишу крвни притисак и холестерол, док бактериолошку флору у цријевима одржавају здравом и разноликом.

Особе које једу више воћа и поврћа мање су подложне прекомјерној гојазности, што смањује ризик од развоја кардиоваскуларних болести.

Истраживачи су установили да оптималан унос воћа износи 300 грама дневно, што је еквивалент двјема мањим јабукама, а оптималан унос поврћа дневно, укључујући и махунарке, износи 400 грама.