ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/06/2019

ВИШЕ ОД 17.000 ЉУДИ ИЗ БиХ У НОРВЕШКОЈ МОГУЋИ МОСТ ДОБРЕ САРАДЊЕ

 

САРАЈЕВО, 25. ЈУНА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, члан Предсједништва Шефик Џаферовић и министар иностраних послова Норвешке Ине Ериксен Сореиде оцијенили су данас да је више од 17.000 људи поријеклом из БиХ који живе у Норвешкој добро интегрисано у то друштво и да управо они могу бити мост у даљој доброј сарадњи двије земље.

 

Додик и Џаферовић констатовали су да Норвешка спада у групу земаља највећих билатералних донатора у БиХ, која је кроз више пројеката развојне сарадње подржавала реформске процесе у БиХ, посебно у реформи правосуђа, јавне управе, те јачању цивилног друштва, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Они су посебно захвалили за помоћ Норвешке након поплава 2014. године и континуирану помоћ при деминирању БиХ у склопу хуманитарне органзације Норвешког синдикалног покрета "Норвешка народна помоћ" које траје од 1996. године.

Додик и Џаферовић информисали су Сореиде да ће БиХ бити домаћин регионалног Самита СЕЕЦП, а да би модел добре међусусједске сарадње у Скандинавији хтјели примијенити и у региону западног Балкана.

Сореиде је истакла да ће Норвешка наставити са подршком БиХ у деминирању територија, а управо послије састанка са члановима Предсједништва БиХ она ће посјетити центар за обуку паса за откривање мина и експлозива, смјештен у Вогошћи, који је основала и финансира "Норвешка народна помоћ".

На састанку је разговарано и о регионалној сарадњи на западном Балкану и о миграцијама људи из неевропских земаља у БиХ и региону.

Саговорници су се сагласили да су односи БиХ и Норвешке добри и пријатељски, с могућношћу напредовања, а посебно на економском плану.

Састанку је, у име члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, присуствовао савјетник Бранимир Јукић.