ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика26/06/2019

ОБАВЉЕНА РАСПРАВА О МИГРАНТСКОЈ КРИЗИ

 

САРАЈЕВО, 26. ЈУНА /СРНА/ - Предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто изразила је наду да ће институције БиХ, у првом реду Савјет министара, учинити све да испоштују законе и системски рјешавају мигрантску кризу.

 

"Док не кажемо ко је одговоран, ништа од приче у парламенту", рекла је Кришто у расправи о Информацији Савјета министара о контроли и управљању приливом масовног броја миграната и избјеглица у БиХ с освртом на актуелну безбједносну и хуманитарну ситуацију на подручју Унско-санског кантона.

Истичући да је ријеч о важном питању у БиХ, Кришто је упозорила да надлежне институције не поштују законе, у првом реду Закон о азилу и Закон о странцима.

"Све друге ствари - комисије, привремене мјере, вапај за додатним финансијама, само су изговор за нечињење", рекла је Кришто.

Према њеним ријечима, предлагање било каквих закључака у парламенту не може бити снажније од закона.

Она је зато упутила позив институцијама БиХ, прије свега Савјету министара, да раде у складу са својим надлежностима.

Расправу о овој тачки дневног реда отворио је посланик СДС-а у Представничком дому Драган Мектић, који је и министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату, наводећи да је закључно са 24. јуном у БиХ регистровано 10.595 илегалних миграната, од којих је 9.919 исказало намјеру за азил.

"Њих само 196 поднијело је захтјев за азил, али се у току поступка нису појавили, због чега је претпоставка да су напустили БиХ и поступак је обустављен", додао је Мектић.

Он је навео да су у БиХ, углавном из Хрватске, на основу реадмисије враћена 324 страна држављанина, а исто толико их је по истом основу БиХ предала, углавном Србији.

Подсјећајући да су у току 2018. године у БиХ регистроване око 23.000 илегалних миграната, Мектић је на основу досадашњих података оцијенио да њихов број у овој години неће премашити ту цифру.

Он је додао да је погрешна перцепција да је у овој години дошло до енормног повећања броја миграната.

Мектић је прецизирао да мигранти у БиХ долазе из правца ЕУ - из Бугарске и Грчке, рутама које воде преко Србије, односно Албаније и Црне Горе.

"У току прошле године спријечено је око 15.000 миграната да уђу у БиХ", рекао је Мектић.

Према његовим ријечима, кључни проблем миграција је да се спријечи њихов улазак преко источне границе БиХ, али за то недостају снаге.

"Проблем је што је непопуњено више од 500 мјеста, односно више од једне петине капацитета Граничне полиције ", навео је Мектић и додао да је проблем и недостатак финансијских средстава за боље опремање Граничне полиције у циљу заштите границе.

Он је навео да за ово није било разумијевања приликом доношења буџета БиХ за 2018. годину, а да се то пренијело и на ову годину.

Према Мектићевим ријечима, једини циљ миграната кад уђу у БиХ јесте да што прије прођу кроз БиХ, при чему их пут води углавном ка Унско-санском кантону, одакле им је најближе да преко Хрватске стигну до Словеније и тако уђу у Шенгенску зону.

"Од 23.000 илегалних миграната који су прошле године ушли у БиХ, близу 20.000 њих је изашло из БиХ, што значи да они транзитирају кроз БиХ", истакао је Мектић и додао да је од овогодишњих 10.000 миграната њих око 50 одсто напустило БиХ.

Мектић је навео да се одговорним за суочавање са проблемом илегалних миграција, од заштите граница до хуманитарног збрињавања миграната, сматра искључиво Министарство безбједности у Савјету министара иако то није улога овог министарства.

Већина других посланика који су учествовали у расправи о овој тачки дневног реда оцијенили су да је потребна значајнија акција свих институција у вези са проблемом мигрантске кризе и да је потребно системски приступити рјешавању овог проблема.

Нермин Никшић из СДП-а упозорио је да илегалне мигранте у БиХ доводе организоване криминалне групе које се баве кријумчарењем људима.

Никшић је рекао да од Агенције за истраге и заштиту и правосудних институција очекује да прекину руте илегалног уласка миграната и процесуирају одговорне, а од надлежних институција да се укључе у утврђивање тачног идентитета миграната.

"Посебно позивам представнике међународне заједнице да не моралишу и да пруже подршку БиХ. Мигранти не желе остати у БиХ и лицемјерно је да нам они који су затворили границе ЕУ држе придике", истакао је Никшић.

Едита Ђапо из СББ-а навела је процјену Међународне организације за миграције /ИОМ/ да су мреже за кријумчарење људима зарадиле 40 милиона евра на основу кријумчарења миграната.

Према њеним ријечима, податак је ИОМ-а да транзит једног илегалног мигранта кроз БиХ кошта 1.500 евра.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић упозорио је да међу илегалним мигрантима у БиХ има безбједносно интересантних лица, због чега треба бити опрезан, али да највећи број њих искључиво жели да што прије напусти БиХ и уђе у ЕУ.

Истичући да је илузија да ће се мигрантска криза ријешити ако се мигрантски центри распореде по цијелој БиХ Бореновић је оцијенио да све институције које имају надлежност за управљањем овим прболемом требају да се максимално ангажују.

Јасмин Емрић из А-СДА упозорио је да мигранти, којих је највише у Унско-санском кантону, представљају велики безбједносни проблем за тамошње власти и становништво.

Емрић је навео да су у Унско-санском кантону и тамошњим локалним заједницама мигранти починили велики број кривичних дјела и дјела у вези са јавним редом и миром, од убистава, покушаја убистава, масовних туча до пожара и крађа.

"Сви које мигрантска криза не дотиче, праве се да нема проблема", рекао је Емрић, констатујући да ова криза није од јуче и да траје годинама.

Након што је обављена расправа о мигрантској кризи, дата је пауза након које ће услиједити гласање о тачкама дневног реда хитне сједнице Представничког дома. /наставиће се/сс