ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 28/06/2019

ЈАСМИНА ЈАНКОВИЋ - КОЛЕКЦИОНАР ЧЕСТИТКИ ИЗ ВЕЛИКОГ РАТА

 

Јанковићева старе честитке набавља на лицитацијама, преко филателистичких савеза, у продавницама антиквитета и добија их од пријатеља.

 

Приредила: Добрила АБАЗОВИЋ

СОКОЛАЦ, 28. ЈУНА /СРНА/ - Књижевник и колекционар старих честитки Јасмина Јанковић из Београда представила је на Сокоцу, у оквиру "Видовданске пјесничке вечери", колекцију од 140 старих честитки из периода Великог рата, која је привукла велику пажњу посјетилаца.

Она наглашава да колекција старих честитки сада броји око 1.350 примјерака из цијелог свијета, које је почела интензивно да сакупља од 2015. године, када је имала и прву изложбу у Шапцу са свега 100 "комада".

За сада, како је рекла Срни, прикупља старе честитке, али и понеку литографију, ако има вриjeдност, цензуру, добро очуван печат, поштански жиг и марку.

Јанковићева старе честитке набавља на лицитацијама, преко филателистичких савеза, у продавницама антиквитета и добија их од пријатеља.

Она објашњава да јој није било потребно пуно средстава за набавку старих честитки, а да је њихова вриједност у томе што на посебан начин свједоче о времену које је далеко иза.

Из тих честитки и порука, истиче Јанковићева, може се прикупити много података, затим пратити кретања штампе, али и свједочити о социјалној историји.

"Гледајући данас старе честитке људи могу да се врате лепоти речи, чари надања и очекивања поруке, лепоти оног најтананијег у нама. Да бисмо написали честитку, људи морају имати осећај, који је данас све мање присутан у нама, јер нам савремена технологија то не дозвољава", напомиње Јанковићева.

Цијенећи да су старе честике из њене колекције дио свједочанстава из историје ових крајева, она наводи примјер поруке на честитки из Зворника у доба Великог рата у којој пошиљалац наводи да су људи због дејства артиљерије избјегли у околна села, да им понестаје шећера и да је почела да влада куга.

Према њеним ријечима, све примјерке је подијелила према мотивима, јер се тешко носити са бројним и изузетно лијепим мотивима, па је недавно излагала колекцију на тему - дјеца.

На изложби у једној од београдских основних школа за дан родитеља дјеца нису могла да вјерују да је на честитки сачуван датум из 1906. године, али су признала да не знају шта је честитка и да никада нису добили ниједну.

Колекције старих честитки излагала је у Апатину, Пожаревцу, Суботици, Сремској Митровици, Шапцу и другим градовима у Србији и Републици Српској.

На недавној "Видовданској пјесничкој вечери" Јанковићева је у просторијама Високе школе за услужни бизнис на Сокоцу изложила 140 честитки из периода од 1914. до 1918. године, коју је посветила јунацима "Младе Босне", Гаврилу Принципу, Видовдану и Косовском боју.

Јанковићева каже да је родољуб и велики космополит и да Косовски бој и Видовдан сматра посебним датумом у српској историји.

"То је наша матрица, наш ток, наш корен, наше рађање и наш идентитет као народа", истиче Јанковићева.

Она живи и ради у Београду, мајка је, домаћица, социјални радник, колекционар, пјесник и књижевник, аутор романа "Јасенови" /штампаног 2005./, "Жар" и "Неми овчар", књига поезије "Бректање душе" и "Плави бол", књига за дјецу "Цица домаћица" и "Новогодишња прича из чаробне шупе".

Тренутно припрема за штампу књигу "Зоолошка вртешка".