ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 02/07/2019

МЛАДЕН ТЕШИЋ: ДОК МОЈИ ВРШЊАЦИ ГРАДЕ ЛОКАЛЕ И ЗГРАДЕ, ЈА ГРАДИМ СЕЛО

 

Удобност градског живота замијенио је радом на имању свог дједа и има велике планове за будућност, али отом-потом

 

Пише: Мирјана ТАНАСИЋ

БИЈЕЉИНА, 2. ЈУЛА /СРНА/ - Двадесетдвогодишњи Младен Тешић из Бијељине прије годину и по дана почео је самостални живот на сеоском имању свог дједа у Доњој Трнови код Угљевика, на којем је недавно отворио и прву апи комору у сјевероисточном дијелу Републике Српске за инхалације из пчелињих кошница.

Удобност градског живота замијенио је радом на селу гдје се бави пчеларством, обрађује земљиште и претвара готово запуштено имање у будући центар сеоског и здравственог туризма.

На идеју о отварању коморе за апитерапију, која помаже у јачању имунитета и лијечењу првенствено обољења дисајних органа, дошао је путем интернета.

"Видио само то прошле године код Словенаца који су највише и развили овај вид лијечења. Распитао се, отишао у Словенију, учио и добио подршку родитеља да покушам и ја", каже Младен.

Он истиче да воли село на којем је провео велики дио дјетињства, школске распусте, викенде и да се одлучио да из града дође на дједовину. У почетку му је било тешко док није набавио аутомобил, али сада иде лакше.

"Прво сам направио летњиковце, јер планирам да развијам сеоски туризам, а затим сам предложио родитељима да направимо апи комору. Уколико ово заживи, имам великих планова за даље, али отом-потом", каже Младен.

Он је планирао да његово имање буде као нека врста коначишта, да човјек који дође овдје може да се одмори, али и ужива.

"Воли бих да се људи када дођу овдје не осјећају као туристи, него као домаћи, да удишу овај ваздух, да једу домаћу храну, пију изворску воду", наводи Младен.

Он истиче да су родитељи на почетку мислили да је његов повратак на село само тренутни занос и да ће одустати када види колико се ради на селу. Међутим, сада му сви помажу - млађи брат и отац највише око пчелињака, а мама око коморе и љетниковца.

"На почетку су ме и другови одговарали. Кажу, шта ћеш на селу, хајде са нама. Али, ја волим овдје, дјетињство сам проводио на селу и те дивне успомене су вјероватно и најзаслужније што сам се одлучио за ово", каже Младен и додаје уз осмјех да се сада, у младости, "ломе леђа, а не када буде стар".

Младен на имању има 60 пчелињих друштава, а у апи комори која је изграђена од дрвета и природних материјала налази се пет кошница-инхалатора у којима су најјача и најздравија друштва.

Апи комора служи за инхалацију ваздухом из кошнице који има примјесе меда, полена, матичне млијечи и воска и помаже при лијечењу обољења дисајних органа - упале синуса, бронхитиса, астме, свих плућних болести, али и за смирење.

Ваздух из кошнице стимулише органе за дисање, али и дигестивни, кардиоваскуларни и нервни систем, а аеростимуланси из кошнице повећавају радну способност, рад плућа и јачају имунитет.

Препоручљиво је да се код тежих случајева на инхалирање долази два пута дневно током мјесец дана.

Апи комора у Доњој Tрнови, на падинама Мајевице, урађена је уз стручну помоћ служби Министарства пољопривреде Републике Српске.

У Републици Српској ово је трећа апи комора, раније су отворене у Котор Варошу и Бањалуци.