ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 02/07/2019

КОПЉЕ ВАЊЕ СПАИЋ ЛЕТИ СВЕ ДАЉЕ

 

Као јуниорка Вања Спаић била је четврта на Балканском сениорском првенству у Бугарској, а у посљедње двије године стална је финалисткиња НЦАА првенства Америке гдје наступа за свој колеџ.

 

Разговарала: Милена КОПРИВИЦА

ТРЕБИЊЕ, 2. ЈУЛА /СРНА/ - Млада Tребињка Вања Спаић једна је од најталентованијих спортисткиња у БиХ - изабрана је својевремено и за најбољу атлетичарку /у 2017. години/ према одлуци Атлетског савеза.

Спаићева је низ година рекордерка у бацању копља.

Да таленат сам по себи не значи много ако се не комбинује са напорним тренинзима и константним радом на себи, доказ је управо ова перспективна дјевојка која је до одличних резултата у атлетици дошла постепено.

Говорећи о почецима своје каријере у родном Tребињу, Вања за Срну каже да је за тај период живота вежу изузетно лијепе успомене.

"Атлетиком сам активно почела да се бавим са 11 година у Атлетском клубу `Леотар`. На почетку сам радила више дисциплина као што су скок удаљ, троскок, спринт и бацање копља. У копљу сам се показала јако добро и тако сам се временом опредијелила само за бацање копља", објашњава Спаићева.

Онда је 2015. одлучила да напусти Tребиње и пресели се у САД гдје наступа за Универзитет "Фресно стејт" на коме студира психологију и на коме има пуну стипендију.

Спаићева објашњава да су разлози за такву одлуку били вишеструки, а највише се за одлазак опредијелила због неповољних услова за тренинге у Tребињу.

"Услови за рад нису били добри, копље сам највише бацала по трави гдје је јако тешко направити добар залет.

Ипак, моје клупске колеге, мој тренер и ја сналазили смо се како смо могли и у таквим условима и направила сам добар резултат и добила стипендију на једном од најбољих колеџа у Дивизији 1", истиче Спаићева.

У САД има феноменални услове за тренирање. Она истиче да се у Америци спортисти третирају са много поштовања, а, осим тога, Калифорнија има идеалну климу за бављење свим спортовима, нарочито атлетиком.

"Тренирамо доста и због тога је Универзитет обезбиједио спортистима врхунске стазе, теретане, физиотерапеуте, нутриционисте и различите врсте опоравка", наводи Спаићева.

У САД је стекла пријатеље, а путује често када такмичарска сезона почне.

"Некада немам осјећај да је атлетика појединачни спорт, јер доста радимо на тимском духу па на сваком такмичењу имам велику подршку колега", наглашава Спаићева.

Она је рекордер у бацању копља на свом Универзитету "Фресно стејт", који је сада и рекорд БиХ - са 52.93 метра.

Вања је у досадашњој каријери остварила врло запажене резултате на бројним европским и свјетским такмичењима у бацању копља.

Освојила је прво мјесто на Европском тимском првенству на Малти, гдје је уједно и поправила државни рекорд. На Европском првенству "У23" у Пољској освојила је 15. мјесто.

Као јуниорка била је четврта на Балканском сениорском првенству у Бугарској, а у посљедње двије године стална је финалисткиња НЦАА првенства Америке гдје наступа за свој колеџ.

Вања Спаић каже за Срну да јој признање које јој је прошле године додијелио Атлетски савез БиХ, прогласивши је најбољом атлетичарком импонује и даје јој мотивацију за даљи рад, али сматра да су њене могућности много веће.

Због повреде на Балканском првенству прошле године, која је успорила и довела до дужег опоравка /без бацања копља пет мјесеци/, Вања открива да нема велике планове за ову сезону, будући да је тек прије два мјесеца почела поново да тренира.

"Пошто сам се опоравила и све иде по плану, највјероватније ћу на првенству БиХ бранити титулу.

Моји планови су за сљедећу годину и надам се да ћу остварити најбоље резултате у каријери", закључује Вања Спаић.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: