ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 03/07/2019

ПОСЛИЈЕ ПИСАЊА СРНЕ, ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ВОДОВОДА У СЕЛУ БОСЦЕ

 

Малишани из села Босце не знају како се користи туш у купатилу нити чему служе славине...

 

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

КОСОВСКА КАМЕНИЦА, 3. ЈУЛА /СРНА/ - Послије писања Новинске агенције Републике Српске - Срна о здравственим проблемима педесетак Срба, од којих је 25 дјеце узраста до 18 година, у селу Босце код Косовске Каменице, Удружење Срби за "Србе" започело je радове на ископавању бунара и прикључивању десет српских домаћинстава из Новог насеља на водоводну мрежу.

Тако ће мјештани коначно моћи да се умију, окупају и попију чашу чисте воде за пиће.

Иако су удаљена свега пет километара од центра Косовске Каменице, дјеца из Новог насеља, којем су њихове комшије дале погрдни назив "Штимље" алудирајући на психијатријску установу из Штимља, никада нису боравила у граду.

Малишани из села Босце не знају како се користи туш у купатилу нити чему служе славине.

Вода коју захватају са оближњег потока у који се сливају фекалије, иако је прокувавају, узроковала је различита обољења посебно код дјеце млађег узраста и новорођенчади.

Недостатак хигијене, која је незамислив појам у овом насељу, смрад и ројеви мува зунзара и, посебно, лежерност самих мајки, тјера добронамјернике који би да притекну у помоћ дјеци.

Најбројнија од двадесетак породица јесте породица Зорана и Наташе Стојановић.
Послије осам ћеркица, од којих једногодишња Наташа има тежак облик параплегије, Стојановићи су средином јуна добили сина Милоша.

Лошу хигијену, равну условима живота на сметљишту, Наташа правда недостатком воде и времена, јер од "јутра до сутра" брине о дјеци, посебно о болесној Наташи.

Стојановићи, као и већина станара Новог насеља, живи од помоћи Народне кухиње и топлих оброка које свакодневно добијају, иако, како каже Наташа, дјеца траже шољу топлог млијека.

Стојановићима су о трошку добротворне организације "Одигитрија", која дјелује уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, допремљена храна, средства за хигијену и беби пакети у вриједности од 450 евра што ће бити довољно за мјесец-два да "нејач" има чиме да се опере и бар донекле нахрани и осјети укус еуро-крема, плазме...

Стојановићи су до 1999. године живјели у селу Фирићеје ослоњеном на Ајкобилу, шумско подручје уз административну линију Косова и централне Србије у региону Косовска Кааменица-Медвеђа.

Пред налетом албанских криминалаца оставили су своја домаћинства и спас нашли у селу Босце, гдје је тадашња Влада Србије изградила десет кућа површине у просјеку од око 80 метара квадратних.

Обраћали су се Центру за социјални рад, људима у здравству и одговорним у општини да им притекну у помоћ, али све до прије десет дана - до писања Срне о њиховом страдању, нико није реаговао.