ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура03/07/2019

ЦРЊАНСКИ И АНДРИЋ ДВА РАЗЛИЧИТА, А ЈЕДНАКО ВРИЈЕДНА УМЈЕТНИЧКА ИЗРАЗА

 

ВИШЕГРАД, 3. ЈУЛА /СРНА/ - Професор Филолошког факултета у Београду Мило Ломпар рекао је вечерас, током предавања у Андрићевом институту у Андрићграду о српским модернистима, да су Милош Црњански и Иво Андрић два различита, а једнако вриједна умјетничка израза унутар два различита типа модернизма.

 

Ломпар је након предавања изјавио Срни да је говорио о три типа модернистичког израза у двије доминантне умјетности у српској култури, сликарству и књижевности, те да је настојао да покаже да се српска књижевност и култура конституисала у модернистичким облицима.

Он је навео да је говорио о импресионизму, као првом облику модернизма у књижевности Боре Станковића, Надежде Петровић у сликарству, до другог најзначајнијег таласа модернизма који се дијели на две групације - радикални, авангардни модернизам Раста Петровића, Момчила Настасијевића и традиционални модернизам Исидоре Секулић, Вељка Петровића, Иве Андрића.

Према његовим ријечима, трећи облик модернизма се у књижевности појавио послије педесетих година, али не у земљи него унутар индивидуалног талента и дјела Милоша Црњанског, у вези са његовим позним творевинама.

"Говорио сам и то томе да је дјело Црњанског корелативно са сликарством Петра Лубарде и Саве Шумановића", навео је Ломпар, који је предавање одржао у оквиру програма 4. Међународног сајма књига у Андрићграду.