ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана04/07/2019

ПО ОСНОВУ КОНЦЕСИОНЕ НАКНАДЕ ЛАНИ УПЛАЋЕНО 54,4 МИЛИОНА КМ

 

БАЊАЛУКА, 4. ЈУЛА /СРНА/ - У буџет Републике Српске у 2018. години уплаћено је 54.417.215 КМ по основу концесионе накнаде, што је за око 61 одсто или 20.847.495 КМ више у односу на годину раније, рекао је данас у Народној скупштини предсједник Комисије за концесије Српске Раденко Ђурица.

 

Образлажући извјештај те комисије о раду и финансијски извјештај за 2018. годину, Ђурица је рекао да је од 2016. до 2018. године забиљежен континуирани раст наплате концесионе накнаде, а од прошле године закључених уговора о концесији.

У Извјештају се наводи да је од 2004. до 2018. године укупно закључено 389 уговора о концесији у разним областима.

"Лани је закључено 34 уговора, а у 2017. години 15 уговора", рекао је Ђурица и поновио да су измјенама и допунама Закона о концесијама у 2018. години, правилником о концесионим накнадама и гаранцијама у области елктроенергетике, енергената, рударства и екологије и њиховом примјеном, остварени позитивни помаци у смислу повећања уплата износа концесионе накнаде.

Он је додао да је Комисија на захтјев Владе Српске и ресорних министарстава током 2018. године ријешила укупно 128 захтјева, те је остварила контакт са великом већином концесионара.

У извјештају се наводи да је из буџета Српске за 2018. годину за рад Комисије планирано 800.000 КМ, да су њени приходи били 814.000 КМ, а расходи 792.335 КМ.

У документу је закључено да је додјела концесија у Српској позитивно утицала на привредни развој Српске, те да су концесије најбољи и најсигурнији начин регулисања давања добара од општег интереса на коришћење у циљу остварења јавног интереса.

У извјештају се сугерише да треба ријешити проблеме у реализацији уговора за коришћење вода, уравнотежити регионални развој у смислу додјеле концесија у области минералних сировина, те регулисати питање непрописне дислокације и вађења материјала /шљунка, пијеска.../ у коритима ријека и водном земљишту.

Упозорено је и да поједини концесионари имају запослен минималан број радника /најчешће једног/ и да постоји озбиљна сумња да оваква предузећа не могу да реализују уговоре о концесији због чега треба појачати активности на њиховом раскидању када је ријеч о концесионарима који не поштују уговорне обавезе и не обављају концесиону дјелатност.

"Када је у питању област енергетике, потребно је пооштрити критеријуме у смислу додјеле уговора о концесији за изградњу малих хидроелектрана", наводи се у извјештају.

Народна скупштина размотрила је овај документ. /наставиће се/бој/бон/мир