ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана04/07/2019

РАДИTИ НА ОДРЖИВОМ СИСTЕМУ УПРАВЉАЊА БЕЗБЈЕДНОШЋУ САОБРАЋАЈА

 

БАЊАЛУКА, 4. ЈУЛА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас у Бањалуци информацију о спровођењу Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Српске од 2013. до 2022. године, за 2018. годину, у којој се наводи да је неопходно наставити са изградњом финансијски одрживог система управљања безбједношћу саобраћаја.

 

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић истакла је да се циљеви наведеног документа односе на смањење броја погинулих лица на путевима у Републици Српској за 50 одсто до 2022. године у односу на број погинулих у 2011. години, као и укупних друштвено-економских трошкова саобраћајних незгода за око 582 милиона КМ.

"Неопходно је спроводити активности како би јединице локалне самоуправе у Републици Српској препознале и ојачале своју улогу у унапређењу безбједности саобраћаја, те да управљачи пута наставе са изградњом и јачањем капацитета за управљање безбједношћу саобраћаја", рекла је Костићева у Народној скупштини, образлажући наведену информацију.

Она је нагласила да је потребно да управљачи пута и даље раде на интензивној идентификацији опасних мјеста и дионица на путној мрежи и њиховом отклањању, те предузимају активности како би дошло до смањења просјечне старости возила.

"Здравствене установе у Републици Српској и даље морају радити на унапређењу система евидентирања лица која се збрињавају и лијече од повреда насталих као посљедица саобраћајне незгоде", додала је Костићева.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је наведени документ.

Након петоминутне паузе, посланици ће се изјашњавати о апсолвираним тачкама дневног реда. /наставиће се/бон/бој/мир