ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура04/07/2019

ПРОМОВИСАНА АНТОЛОГИЈА СРПСКОГ ПЈЕСНИШТВА 20. ВИЈЕКА

 

ВИШЕГРАД, 4. ЈУЛА /СРНА/ - У Андрићевом институту у Андрићграду вечерас је промовисана књига "Ми знамо судбу - антологија српског пјесништва 20. вијека о националном страдању" аутора Ранка Поповића.

 

Професор Филолошког факултета у Бањалуци Душко Певуља рекао је да ова антологија сабира 500 пјесама о страдању српског народа у 20. вијеку.

"Јединствена је зато што књигу таквог обима посвећену овој тематици нисмо имали и јер потврђује да је, иако смо као народ склони забораву, наша поезија, књижевност одужила наш дух и да се међу стиховима чува сјећање о националном страдању", истакао је Певуља.

Он је нагласио да антологија треба да иницира да садржаји о страдању српског народа буду заступљенији у уџбеницима у основним и средњим школама, да се о томе говори на свим нивоима образовања и да ова књига буде доступна у свакој школској библиотеци.

Аутор је рекао да књига садржи српску поезију и обухвата вријеме балканских ратова, Први и Други свјетски рат, увијек страдално Косово, затим рат који је пратио распад бивше Југославије и на самом крају вијека - НАТО бомбардовање Србије и Црне Горе 1999. године.

"Тај вијек је премрежен страшним страдањима и занимало ме је колико је српска поезија упамтила о том страдању", навео је Поповић.

Он је истакао да је мотив за настајање ове књиге допринос очувању културе сјећања.

"Изложени смо бројним изазовима, више живимо у времену лажи него у времену истине, и оваква врста напора служи меморијалној култури", нагласио је Поповић на промоцији одржаној у оквиру програма 4. Међународног сајма књига у Андрићграду.

Ранко Поповић рођен је 1961. године у Залому код Невесиња. Школовао се у Сарајеву, гдје је 1985. године дипломирао на Филозофском факултету. Магистрирао је 1990. године на Филолошком факултету у Београду, а 2005. докторирао у Бањалуци.

Запослен је на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци као редовни професор за предмет Српска књижевност 20. вијека.

Поповић је аутор књига "Завјетно памћење пјесме", "Чин препознавања", "Огледи о српском пјесништву", "Хумор у Андрићевим романима", "Огледи о српској прози 20. вијека", "Горка ведрина Истока", "Чланци и прикази", "Педесет година позоришта Приједор", а уређивао је и едицију Завода за уџбенике Републике Српске "Пјеснички избор".