ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура05/07/2019

ЗАВРШЕН 13. ФЕСТИВАЛ ЦРТЕЖА И МУЗИКЕ

 

ПРИЈЕДОР, 5. ЈУЛА /СРНА/ - Концертом "Натали топ џез трио" из Бањалуке и отварањем изложбе 23 рада рађених техником витража, вечерас је у Галерији "Сретен Стојановић" у Приједору завршен 13. Фестивал цртежа и музике.

 

Током фестивала који је почео 28. јуна стварало је осам студената примијењеног сликарства и конзервације и рестаурације и три професора са Факултета примијењених умјетности из Београда.

Учесници су радили под будним оком ментора професора са овог факултета Десимира Денића и вишег умјетничког сарадника Ненада Настића.

Денић је отварајући изложбу рекао да је изузетно задовољан њиховим радом, трудом и зрелошћу коју су показали током рада на Фестивалу, али и гостопримством домаћина.

"Спремали смо се неколико месеци и радили смо витраж, технику која је јако захтевна, тешка, ретка, посебно на територији Балкана и самим тим смо је одабрали да би вашој културној средини и грађанима показали само један мали део који смо били у могућности да вам представимо", рекао је Денић.

Он је подсјетио да се на територији балканских земаља витраж може видјети само у државним привредним објектима, а да је једини витраж у екстеријеру, на обреновачком тргу, што је феномен не само за Европу, него и Балкан.

Учесница Фестивала Теодора Павковић каже да су сви радили витраж, укључујући и професоре који су им много помогли да савладају вјештине ове технике.

"Овај фестивал је заправо наша колонија са Факултета. Град је прелеп, Фестивал је требало посетити. Овде су радови мојих колега са Факултета укључујући и мој", истакла је ова студенткиња.

Директор Галерије Тихомир Илијашевић је фестивал оцијенио изузетним, поготово што у власништву ове установе остаје и витраж који су на улазу у галеријски простор урадили фестивалски учесници.