ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/07/2019

ИДУЋЕ СЕДМИЦЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ОДГОВОРНИХ ЗА ВИШЕМИЛИОНСКУ ШТЕТУ

 

ДОБОЈ, 8. ЈУЛА /СРНА/ - Представници шест од осам синдикалних организација које дјелују при "Жељезницама Републике Српске" поднијеће идуће седмице пријаве против одговорних лица за несавјесно пословање и нанесену вишемилионску штету када је ријеч о исплати топлог оброка и регреса радницима, један је од закључака са данашњег тематског састанка синдиката.

 

На састанку је затражено пролонгирање рока до којег Управи треба доставити примједбе на приједлоге правилника о организацији и систематизацији радних мјеста, те о награђивању радника.

Синдикати за петак, 12. јула, најављују састанак са представницима Конфедерације синдиката Републике Српске у вези са избором облика сидникалног дјеловања, с циљем повећања плата радницима у "Жељезницама".

"Ви знате да смо ми од 2012. године имали низ разговора и преговора да се топли оброк укалкулише као обавеза, а да се исплати аконтација како би се избјегло подношење тужби против `Жељезница`. Дошли смо до самога зида, нисмо имали времена да чекамо, с обзиром на рокове када је ријеч о застарјевању. Тужили смо и добили спор", рекао је новинарима предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић.

Цвјетковић каже да Управа није уважила захтјев и да је током судског поступка направљена милионска штета "Жељезницама".

Он није навео против кога ће бити поднијете пријаве, додавши да ће се синдикати у петак, 12. јула, на састанку усагласити о томе.

Цвјетковић је навео да данашњем састанку нису присуствовали Синдикат машиновођа из Бањалуке и Независни синдикат жељезничара Републике Српске.

Предсједник Синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић каже да је истекао рок дат Управи "Жељезница" и ресорном министарству за повећање плата, а по захтјеву 7. јуна када је одржан получасовни штрајк упозорења.

"Истрајаћемо на захтјеву за повећање плата свим запосленима и да се то примијени кроз паравилник о раду, а у будућности кроз колективни уговор", рекао је Чамџић.

Он истиче да су протести као облик синдикалне борбе све извјеснији, али је само питање времена када ће то бити и у којем облику и да ли ће се прикључити и остале чланице Конфедерације.

Отправник возова у Добоју Горан Петковић указао је на масован одлазак стручних радника свих профила из "Жељезница" и да су остали радници додатно оптерећени јер им се обједињује неколико послова.

Из Управе "Жељезница Републике Српске" речено је да ће синдикалним организацијама одговорити након пријема њихових захтјева, када буду били упознати о садржају.

Представници шест од укупно осам синдикалних организација које дјелују при "Жељезницама Републике Српске" одржали су 7. јуна получасовни штрајк упозорења са којег су поручили да желе повећање плата до 12 одсто у наредна три мјесеца или ће, у супротном, приступити синдикалним методама борбе за остваривање својих радних права.

Синдикалне организације су изразиле незадовољство што Управа није испоштавала претходни договор да по основу стимулације, априлску и наредне плате до потписивања општег колективног уговора, увећа до 12 одсто, умјесто чега је повећана мајска плата и то за шест, осам и 10 одсто.

Штрајку се нису одазвале двије синдикалне организације - Синдикат машиновођа из Бањалуке и Независни синдикат жељезничара Републике Српске.

У оквиру "Жељезница" дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.