ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/07/2019

У БАЊАЛУЦИ ПРЕДСТАВЉЕН АВИОН ЗА ПРОТИВГРАДНУ ЗАШТИТУ

 

БАЊАЛУКА, 8. ЈУЛА /СРНА/ - Представницима Републике Српске је на аеродрому у Залужанима, код Бањалуке, представљен авион опремљен за противградну заштиту, који намјерава да користи предузеће "Противградна превентива Српске" ради спречавања или смањивања штета на усјевима и објектима.

 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је новинарима да ће оваква летјелица моћи да дејствује сребро-јодидом на градоносне облаке на висинама од 500 до 2.000 метара.

"Много штете имамо на подручјима у којима је забрањено дејство противградним ракетама. У таквим случајевима овакви авиони могу да лете, спријече и умање штету од града", рекао је Пашалић, који је на Аеродрому дочекао делегацију противградне заштите аустријске покрајине Штајерска, која је у Бањалуку из Граца стигла противградним авионом.

Он је навео да ће за куповину овог ваздухоплова бити усмјерена средства од противградне накнаде коју плаћају пољопривредници.

"Тај авион управо треба нашим произвођачима и грађанима, а, ако не буде потребе за набавком нових противградних ракета у овој сезони, можда ћемо за њега одвојити средства до краја ове године", додао је Пашалић.

Директор предузећа "Противградна превентива Републике Српске" Tихомир Дејановић рекао је да је авион добро рјешење због повремених забрана дејства ракетама у пограничном дијелу Српске и усљед одвијања авио-саобраћаја.

Он је додао да се управо због тога кренуло у овај пројекат, с обзиром на то да је град лани у Приједору, Бањалуци и Лакташима нанио штету већу од 16 милиона КМ.

Дејановић је навео да је за набавку и опремање авиона по западним стандардима потребно најмање двије године, те да је ове године планирана његова набавка, а наредне опремање.

"У најбољем случају и у засвисности од финансија могао би да дејствује током наредне противградне сезоне. Аустријанци су за почетак обећали бесплатну обуку за једног нашег пилота, а овакав неопремљен авион кошта од 150.000 до 200.000 КМ, док је опремање око 50.000 евра", рекао је Дејановић.

Јозеф Мундлер из противградне заштите аустријске покрајине Штајерска истакао је да имају велику традицију, искуство и квалитет у сузбијању града из ваздухоплова који користе специјалне авио-генераторе.

Далибор Јелисић, који у Аустрији пилотира противградним авионима, рекао је да се овај авион добро показао у спречавању штета на усјевима и слично.

"Бесплатна обука ваших пилота трајаће двије до двије и по сезоне", навео је Јелисић.