ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија09/07/2019

МЕМОРАНДУМ О РАЗУМИЈЕВАЊУ ИЗМЕЂУ "АУТОПУТЕВА СРПСКЕ" И ТУРСКЕ КОМПАНИЈЕ "ТАШЈАПИ"

 

ЈАХОРИНА, 9. ЈУЛА /СРНА/ - На Јахорини је данас потписан Меморандум о разумијевању између Jaвног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" и компаније "Ташјапи" из Турске која би требало да ради дионицу ауто-пута од Србије до Сарајева у дијелу кроз Републику Српску.

 

Ријеч је о двије трасе ауто-пута Београд - Сарајево, односно о дионицама које пролазе кроз Републику Српску, а које су у надлежности предузећа "Аутопутеви".

Директор предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Душан Топић изјавио је за Срну да је ријеч о дионицама сјеверни крак ауто-пута од Београда до Сарајева то је улаз у Рачи, поред Бијељине до границе Брчко дистрикта, и јужни крак који иде од Источног Сарајева до Вишеграда и Вардишта.

Он је рекао да је турска компанија "Ташјапи" на сличан начин већ потписала уговор у Србији за пројектовање и изградњу ауто-пута који ће бити финансиран турским кредитом.

Топић је додао да они већ раде пројектну документиацију за ауто-пут од Кузмина до Раче и за мост преко Раче, а у уговор је ушла и изградња комплетног моста.

"Ова иницијатива кренула је из Србије и ми смо је прихватили, јер је доста слична, а о условима кредита још није разговарано. Меморандум о разумијевању је само први корак који отвара врата за процедуре и нама и њима да би могли доћи до преговора. Ми паралелно с тим припремамо техничку документацију", нагласио је Топић.

Он је појаснио да је Меморандум о разумијевању само први корак, а сљедећи је преговори о уговору.

"Прво ћемо покушати по истом моделу као у Србији. Доста тога је већ познато, али треба сачекати да се формално на нивоу БиХ припреми и потпише међудржавни споразум са Србијом, који се ради, и онда би требало да се дефинишу начини финансирања. да ли ће то бити исти услови као што су у Србији или не, то ћемо видјети. Постоје два паралелна процеса која би требало у наредних неколико седмица да се заврше, а у међувремену, вјерујем, да ћемо кренути у преговоре за уговор - да ли пројекат и изградња или само изградња. То ћемо још видјети", истакао је Топић.

Он је појаснио да је Меморандум о разумијевању формални корак, необавезујући за обје стране као што су меморандуми иначе.

"Таква пракса је била и код преговора са досадашњим партнерима. Ово је први корак ка реализацији до које некада дође, а некада не, мада сам ја у овом случају оптимистичан", рекао је Топић.