ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/07/2019

ЖИВКО БУДИМИР ОСЛОБОЂЕН СВИХ ОПТУЖБИ

 

САРАЈЕВО, 10. ЈУЛА /СРНА/ - Бивши предсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Живко Будимир данас је у Општинском суду Сарајево ослобођен кривице по оптужници за злоупотребу положаја или овлаштења, примање дара или других облика користи, те противзаконито посредовање.

 

Према мишљењу Суда, ова пресуда није захтијевала опширно образложење.

Током изрицања пресуде наведено је и да није било довољно материјалних и субјективних доказа за осуђујућу пресуду, преносе федерални медији.

Предметом су били обухваћени и Суад Кулосман, Жељко Асић и Армин Куловац који су признали кривична дјела и склопили споразум са Тужилаштвом те осуђени, Петар Баришић, за којим је расписана потјерница, као и помоћник министра правде ФБиХ Хидајет Халиловић против којег је истрага обустављена јер није било доказа да је учествовао у кривичним дјелима.

Будимир се теретио да је, дјелујући са другим оптуженима, самоиницијативно или након интервенција различитих лица, међу којима и оних из политичког живота, као и лица из криминалног миљеа, злоупотребио положај и овлаштења предсједника ФБиХ, на незаконит начин извршио помиловања, ослобађања од казни затвора, те брисања из кривичне евиденције за особе осуђене на различите затворске казне.

Он се теретио и за злоупотребе положаја или овлаштења незаконитим плаћањем рачуна, те куповином одјеће и других предмета за личну употребу, а који су купљени буџетским средствима.

Његов адвокат рекао је да је спорни рачун за ручак Будимир платио из властитих средстава, а да је одијела купио у аутлету у САД, гдје је био у званичној посјети, а након што му је изгубљен кофер.