ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти11/07/2019

У МАНАСТИРУ ВОЗУЋИЦА СЈЕЋАЊЕ НА ДАБРОБОСАНСКЕ МУЧЕНИКЕ

 

ВОЗУЋА, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Света литургија у манастиру Возућица у општини Завидовићи у ФБиХ биће служена данас, када Српска православна црква /СПЦ/ прославља дабробосанске мученике међу којима је возућки свештеник Јован Зечевић који је пострадао у неком од логора 1941. године.

 

Литургију ће служити протојереј-ставрофор Зоран Живковић, који је позвао Возућане и све вјернике да својим присуством и молитвом призову сјећање на страдалнике које српски народ не смије и неће заборавити.

"Тешка историја нас учи да страдања нашег народа и свештеника, међу којима је Јован Зечевић, не смијемо да препустимо забораву да би наша будућност била боља, а страдања никада више никоме поновљена", рекао је Живковић Срни.

Свештеника Зечевића је СПЦ прогласила за свештеномученика и убројала у свештеномученике дабробосанске.

Јован Зечевић рођен је 1895. године у тада Босанском Новом. Завршио је Богословију у Сарајеву, а тамо је био у групи Гаврила Принципа, због чега су га аустријске власти осудиле на четворогодишњу робију тешке тамнице коју је издржао као гимназијалац.

Рукоположен је за ђакона и свештеника 1922. године.

Усташе су га ухапсиле у Завидовићима и у јуну 1941. године одведен је са групом Срба у теретном вагону у Копривницу, а њега су посебно мучили.

Из Копривнице је одведен у непознатом правцу и никад се није вратио.

Литургија поводом празника Светих мученика дабробосанских ће бити служена у 10.00 часова у манастиру који је, према народном предању, задужбина српског краља Драгутина Немањића из 14. вијека.

Овај манастир је имао веома тешку и бурну историју, рушен је и скрнављен, али се увијек побједнички дизао из пепела.

У току своје историје био је посвећен Светом Николи, Покрову Пресвете Богородице и, након обнове на дан освештања 1865. године, посвећен је Пресветој Тројици - празнику који је у народу познат као Духови, под чијим патронатом се и данас налази.

И након посљедњег рата рушевине овог православног храма су девет година обнављане, а Манастир Света Тројица - Возућица поново освештан 25. јула 2015. године.

Тим поводом, најавио је Живковић, у недјељу, 21. јула, у Манастиру ће бити служена литургија четири године од његовог освештања.