ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура11/07/2019

ПОЧЕО СЕДМИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ

 

МОКРА ГОРА, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Седми фестивал класичне музике "Кустендорф класик" свечано је отворен на Мећавнику на Мокрој Гори, а за Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку такмичиће се млади умјетници из Србије, Републике Српске, Русије и Бјелорусије.

 

Ово је седми по реду фестивал руске класичне музике на Мећавнику, који од ове године, уместо "Бољшој", носи име "Кустендорф класик", а идеја оснивача и умјетничког директора ове манифестације Емира Кустурице јесте да се под брендом "Кустендорф" на једном месту "окупе" три врсти умјетности - музика, филм и театар.

Фестивал су отворили Кустурица и Александар Дибаљ, директор "Гаспром њефта" у Србији.

Замјеник директора руске Федералне агенције "Россатрудничество" Александар Васиљевич Фомин додијелио је Кустуруци највишу награду за пријатељство и сарадњу.

Фомин је захвалио Кустурици за допринос који даје развоју културних односа Русије и Србије.

"Ваше стваралаштво је веома цијењено у Русији, као и умјетност по којој сте препознатљиви. Током свих деценија развијамо народну дипломатију, али ви сте свијетао примјер народне дипломатије", рекао је Фомин, обраћајући се Кустурици.

Кустурица је захвалио "Гаспромњефту" што помаже да се одржи ова традиција на Мећавнику.

"У тешким временима када се култура потискује, ми на Мећавнику одржавамо три фестивала. Српско народно биће може да се уобличи кроз обрасце - Светосавље, Косовски завјет, велике сеобе, миграције Истока и Запада и Сјевера и Југа, традицију Доситеја Обрадовића и Вука Караџића, традицију секуларне државе, ширине погледа на свијет, и културу коју су ставили на маргину", навео је Кустурица.

Кустурица је истакао да се на Мећавнику одржава "културни азил", који служи као отпор култури на маргини, захваљујући коме српски народ може да преживи.

Дибаљ је подсјетио да је Кустурица прошле године рекао да је музика универзални језик који разумију сви људи.

"Сматра се да је стваралаштво врхунаска манифестација интелигенције човјека. Музика је врхунска манифестација стваралаштва, а нас су овдје окупили млади таленти који ће показати шта знају и видјети мајсторе своје умјетности", нагласио је Дибаљ.

Он је додао да је најбитније што је вечерашњи концерт посвећен рођендану великог научника Николе Тесле.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је да је Кустурица "направио свој и наш град на брду" и да тај град "сија овде, али и у Србији".

"Он сија својим сјајем, али и сјајем и надахнућем који у њега доносе млади умјетници са свих страна", додао је Вукосављевић.

Након свечане церемоније отварања фестивала, услиједио је наступ симфонијског оркестра "Кустендорф" под управом диригента Србољуба Динића који је извео композицију Игора Стравинског "Посвећење пролећа", а затим се оркестру прикључио и Јуриј Башмет, чувени виртуоза на виоли који је са оркестром извео композицију "Харолд у Италији" Хектора Берлиоза.

Прије церемоније свечаног отварања фестивала, приказан је студентски филм "Пулс" у којем глуме Милош Биковић и Весна Тривалић.

Током дана, посјетиоци фестивала имали су прилику да у Проклетој авлији уживају у ревијалном програму фестивала, док је такмичарски дио програма првог дана фестивала одржан на Тргу Николе Тесле.

Фестивал класичне музике "Кустендорф класик" заједнички је пројекат Кустурице и компаније "Гаспромњефт", а ове године у такмичарском дијелу фестивала учествоваће 50 младих музичара.

Током тродневног фестивала, млади музичари такмичиће се у извођењу дјела класичне музике у двије старосне категорије, од 13 до 17 и од 18 до 25 година. Такмичари ће се надметати за главну награду фестивала Златну матрјошку.

Најбоље ће изабрати жири у чијем саставу су: Јекатерина Дулова, предсједник жирија и ректор државне Музичке академије из Белорусије, те чланови Ања Ђорђевић, композитор, као и Александар Маџар, пијаниста.

У оквиру фестивала, који ће трајати до петка, 12. јула, биће одржане и мастер радионице за младе таленте, које ће држати познати музичари.

У оквиру пратећег програма у јутарњим часовима биће приказани филмови: "Тема", редитеља Глеба Панфилова, и филм "Добродошли, или без преступа", редитеља Елема Климова.