ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/07/2019

ПОЧЕЛА КОМЕМОРАЦИЈА У ПОТОЧАРИМА

 

СРЕБРЕНИЦА, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Одавањем поште настрадалим Бошњацима и интонирањем химне БиХ у Меморијалном центру у Поточарима код Сребренице, почело је обиљежавање 24 године од бошњачког страдања у овој општини.

 

У Поточарима су, између осталих, чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, високи представник Валентин Инцко, предсједник Хашког механизма Кармел Ађијус, амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон, амбасадор Турске Халдун Коч и предсједник Собрања Сјеверне Македоније Tалат Џафери.

Након обраћања званичника у комеморативној сали, предвиђено је полагање цвијећа и одавање почасти код централног спомен-обиљежја настрадалим Бошњацима у сакралном дијелу Меморијалног центра у 12.00 часова.

Потом ће бити одржан вјерски обред и укоп посмртних остатака 33 идентификована лица страдала у јулу 1995. године.

На јучерашњој комеморативној сједници Скупштине општине одата је почаст свим невино страдалим становницима ове општине у посљедњем рату у БиХ.

У општини Сребреница и локалним установама данас и сутра су нерадни дани због обиљежавања сјећања на бошњачко и српско страдање, повремено долази и до измјена режима саобраћаја на путевима који воде према овом насељу, а на снази је и забрана превоза експлозивних средстава путевима у регији Бирач.

Данашњи скуп обезбјеђује Полиција Републике Српске са осталим безбједносним агенцијама у БиХ.