ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура11/07/2019

TРАДИЦИОНАЛНА СМОTРА ФОЛКЛОРА ОКУПИЛА 200 УЧЕСНИКА

 

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 11. ЈУЛА /СРНА/ - У Козарској Дубици одржана је традиционална манифестација "Смотра фолклора" на којој је учествовало 200 чланова културно-умјетничких друштава из Републике Српске и иностранства.

 

Смотри народне игре претходио је дефиле свих учесника у народним ношњама Светосавском улицом, а неколико кореографија одиграно је и на Tргу 11. дубичке бригаде.

Овогодишњи концерт културно-умјетничких друштава отворио је начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Душко Бодиловић, а "Смотру фолклора - Козарска Дубица 2019" организовао је Центар за информисање и културу.

Директор Центра за информисање и културу Дијана Кондић рекла је да је манифестација међународног и ревијалног карактера, те изразила задовољство што је први пут учествовало и Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Калемегдан" из Лос Анђелеса, као и редовни гости КУД "Ремесиана" из братске општине Бела Паланка у Србији.

Она је истакла да је ове године манифестацију подржало и Министарство просвјете и културе Републике Српске, док је генерални покровитељ општина Козарска Дубица.

Предсједник КУД-а "Калемегдан" Младен Гуша рекао је да је тај ансамбл основан при цркви Свети Сава у Лос Анђелесу, те да постоји већ 100 година.

"Ансамбл је основан са циљем да окупи дјецу која су далеко од својих коријена како би сачували традицију, вјеру и писмо. Од малих ногу они крећу у црквену школу гдје уче свој језик, вјеру и културу и настављају тако до факултета", истакао је Гуша.

Предсједник Српског културног друштва "Просвјета" из Хрватске Костајнице Ирена Бекић рекла је новинарима је да други пут наступају у Козарској Дубици.

"Основани смо 2008. године и бавимо се фоклором, пјевањем, музиком и престављамо искључиво изворне пјесме са нашег краја - Баније", навела је Бекићева.

Предсједник КУД-а "Ремесиана" из Беле Паланке Бобан Пешић рекао је да су се чланови овог друштва веома обрадовали фестивалу у Козарској Дубици на којем су наступали већ много пута.

"Наше ношње су уникати, јер су све старе више од 100 година и по њима смо препознатљив ансамбл у Србији", истакао је Пешић.

Кореограф и члан Бошњачке заједнице културе "Препород" Слађана Стојнић рекла је да се то друштво публици представило играма из БиХ.

"Сваке године учествујемо на овој манифестацији. Лијепо је да се дружимо и видимо на истом мјесту у нашем граду", изјавила је Стојнићева.

Дајана Поповић, предсједник КУД-а "Уна", који су домаћини фестивала, рекла је да је овај догађај за њих веома важан, јер окупља бројна друштва.

Из Козарске Дубице публици су се синоћ представили и КУД "Дубичанке", пјевачка група "Јабука", те КУД "Кнешпоље" са мушком и женском ојкачком групом.

Бројни Дубичани су уживали у двочасовном перформансу културно-умјетничких друштава, а на крају манифестације свим учесницима су уручене захвалнице.

Организацију овогодишње 14. "Смотре фолклора" помогла су и предузећа "Електрокрајина" и "Млијекопродукт", те бројни привредници са подручја општине Козарска Дубица.