ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/07/2019

УСВОЈЕН ЗАКОН О ОПОРЕЗИВАЊУ ИНТЕРНЕТ КОМПАНИЈА

 

ПАРИЗ, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Француски парламент усвојио је закон о увођењу пореза дигиталним гигантима, чиме је Француска постала прва економска сила која се одлучила на такав корак.

 

Одлука је донесена у супротности са истрагом коју је наредио предсједник САД Доналд Трамп и која би могла да покрене увођење царинских тарифа.

Циљ новог закона је да се попуни порески јаз који је довео до тога да интернет гиганти на плаћају ништа земљама у којима остварују огроман профит.

Закон назван "ГАФА порез" - акроним за "Гугл", "Епл", "Фејсбук" и "Амазон" - усвојен је у француском Сенату, након што га је 4. јула усвојио доњи дом Националне скупштине.

Међутим, потез Француске разљутио је Трампа и прије него што је усвојен приједлог закона, а амерички предсједник је наредио истрагу коју министар економије Француске Бруно ле Мер назива преседаном у историји односа Француске и САД.

Законом ће бити наметнут порез у износу од три одсто од укупних годишњих прихода највећих технолошких компанија које пружају услуге француским држављанима.

Представник САД за трговину Роберт Лајтизер изјавио је јуче да су САД веома забринуте због могућности усвајања закона о порезу на дигиталне услуге, уз напомену да такав приједлог закона непоштено погађа америчке компаније.

Ле Мер је одбацио реакцију САД, рекавши да "пријетње" нису начин за рјешавање таквих спорова, јавио је АФП.

"Вјерујем да се између савезника наше разлике могу и морају ријешити на други начин, а не кроз пријетње. Француска је суверена држава. Само она одлучује о механизмима опорезивања и тако ће наставити", истакао је Ле Мер.