ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана11/07/2019

БЕЗ САГЛАСНОСТИ НА СПОРАЗУМ ЕУ И БиХ О ФИНАНСИРАЊУ АКТИВНОСТИ ЗА ПРОШЛУ ГОДИНУ

 

БАЊАЛУКА, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Влада Републике Српске саопштила је данас да није сагласна са Споразумом о финансирању државног програма активности за БиХ за прошлу годину између ЕУ, коју представља Европска комисија, и БиХ, коју представља Дирекција за европске интеграције Савјета министара.

 

Влада је истакла да није сагласна са Споразумом, имајући у виду да су у процесу израде акционих докумената за 2018. годину уочена значајна процедурална одступања од одредби одлуке о систему координације процеса европских интеграција у БиХ.

Нису у потпуности уважавани ставови надлежних институција Српске у процесу израде појединих акционих докумената који чине саставни дио Споразума, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У саопштењу се истиче да Влада не прихвата било какве активности које би произилазиле из акционих докумената за ИПА два за 2018. годину, а које нису у складу са уставним рјешењима у БиХ, те са којима се нису сагласиле надлежне институције Републике Српске.

"Влада захтијева да се све будуће активности у вези са програмирањем државних пакета ИПА врше искључиво кроз радна тијела успостављена системом координације процеса европских интеграција у БиХ, при чему је неопходно и неизоставно правовремено учешће свих релевантних институција из Српске у процесу програмирања путем радних тијела формираних у оквиру наведеног система, како би се омогућило ефикасно провођење пројеката у будућем периоду", наведено је у саопштењу.

Влада, која је данас усвојила информацију о Споразуму, задужила је Министарство финансија да у координацији са Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу обавијести Министарство финансија и трезора БиХ о овом закључку.

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о личном имену којим се уређује појам, начин одређивања, коришћења и промјене личног имена држављана Републике Српске и БиХ.

Важећи Закон о личном имену усвојила је Народна скупштина Републике Српске, на сједници одржаној 30. децембра 1993. године, с тим да је у мањем обиму мијењан 2000. године.

Најзначајнија новина у односу на важећи Закон садржана је у томе што је утврђено да се овај закон односи на лица која посједују држављанство Републике Српске и БиХ и уписана су у матичне књиге рођених у Републици Српској.

Влада Републике Српске утврдила је данас и Нацрт закона о измјенама о допунама Закона о штрајку због доношења новог Закона о раду, који је општи пропис у овој области.

"С обзиром на то да Закон о раду више не познаје појам `већински репрезентативни` синдикат и удружење послодаваца организованих на нивоу Републике Српске, већ су овим законом, поред осталог, прописани услови за утврђивање репрезентативности синдиката и послодаваца на нивоу Републике, било је неопходно ускладити овај закон са Законом о раду", појашњено је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да је потребно ускладити одредбе Закона о штрајку са новим правним институтима прописаним Законом о мирном рјешавању радних спорова, којим се уређује поступак мирног рјешавања интересних и правних колективних радних спорова.

Влада Српске усвојила је информацију о активностима на изради Програма економских реформи Републике Српске за период од 2020. до 2022. године и координацији активности везаних за припрему Програма економских реформи БиХ за период од 2020. до 2022. године.