ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана11/07/2019

ЗА СУБВЕНЦИЈУ КАМАТЕ ЗА СТАМБЕНО КРЕДИТИРАЊЕ МЛАДИХ 231.506 КМ

 

БАЊАЛУКА, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Влада Републике Српске дала је данас сагласност на план утрошка средстава Министарству породице, омладине и спорта за период од 1. јануара до 30. септембра у износу од 560.501 КМ, од чега је за субвенцију каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова планирано 231.506 КМ.

 

Текући грантови спортским организацијама планирани су у износу од 149.798 КМ.

За текуће грантове за реализацију програма дефинисаних Омладинском политиком Српске и пројеката за унапређење и развој омладинског организовања планиране су 41.262 КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Текући грантови непрофитним удружењима и организацијама за афирмацију породице износе 18.654 КМ, за пројекте подршке међународне сарадње и мобилности младих 12.256 КМ, текући грантови младима и омладинским организацијама у руралним срединама износе 6.809 КМ, а исто толико и текући грантови за подршку активностима и пројектима за унапређење и развој волонтирања.

Текући грантови спортским организацијама лица са инвалидитетом у Српској планирани су у износу од 11.575 КМ, текући грантови за финансирање спортских клубова и спортских манифестација у Брчко дистрикту у износу 17.022 КМ, текући грантови за национална спортска признања Српске у износу 32.683 КМ, текући грантови врхунским и перспективним спортистима у Српској у износу 23.150 КМ, те текући грантови удружењима од јавног интереса 6.250 КМ.

За текуће грантове јавним установама и установама образовања за реализацију омладинских пројеката планиране су 2.723 КМ.

Влада за реализацију ове одлуке задужује Министарство породице, омладине и спорта и Министарство финансија.

Влада је дала и сагласност на план утрошка средстава за основне школе за период од 1. јануара до 30. септембра у износу од 815.656 КМ, од чега за издатке за инвестиционо одржавање, реконструкцију и адаптацију зграда и објеката 509.758 КМ, те за издатке за набавку постројења и опреме 305.898 КМ.

За реализацију ове одлуке задужују се Министарство просвјете и културе и Министарство финансија.

Влада је на данашњој сједници усвојила информацију о пројекту "Одрживи повратак и интеграција расељених особа и избјеглица у БиХ, Црној Гори и Србији".

Републички секретаријат за расељена лица и миграције, рјешавајући стамбене и друге проблеме расељених лица, избјеглица и повратника реализује Регионални програм стамбеног збрињавања /РСП/ који се финансира из донаторских средстава.

Програмом је предвиђено да се посебна пажња посвети стамбеном збрињавању, усељивости и економској одрживости корисника за шта је ангажован ЦРС /Catholic Releif Services/.

У протекле три године су кроз овај пројекат, као и пројекат комплементарне подршке РСП‐у који је подржан од швајцарске Владе, обухваћене 42 општине, а подржана су укупно 433 корисника РСП‐а.

Циљ пројекта "Одрживи повратак и интеграција расељених особа и избјеглица у БиХ" је наставак успјешног повратка или интеграције корисника Регионалног стамбеног пројекта у 12 циљних општина, на начин да је успостављена њихова економска одрживост и обезбијеђен модел социјалног становања.

Републички секретаријат ће да удружи средства са ЦРС-ом у оквиру овог пројекта за реализацију овог циља треће компоненте у износу од 30.000 КМ, при чему укупна вриједност пројекта у овој години износи 609.909 КМ, од чега Канцеларија за популацију, избјеглице и миграције Владе САД учествује са 515.614 КМ, а ЦРС са 64.295 КМ.

Влада Републике Српске дала је данас сагласност и на правила наградне игре "10 рачуна изброји и стан освоји".

Наградна игра се приређује на територији Републике Српске у периоду од 15. јула до 13. октобра.

Сврха приређивања наградне игре је подизање свијести грађана и привреде о значају сузбијања сиве економије, стимулације безготовинског плаћања као инструмента сузбијања сиве економије и мотивације за поштовање прописа и побољшање примјене Закона о фискалним касама.

Наградна игра биће организована у сарадњи са Удружењем економиста "Свот" Бањалука.

Влада је прихватила информацију о реализацији поступка набавке станова ради обезбјеђивања наградног фонда за потребе наградне игре "10 рачуна изброји и стан освоји".