ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија11/07/2019

ДУКИЋ: "БОКСИТ" НУДИ ОТКУП ДУГОВАЊА "БИРЧА"

 

МИЛИЋИ, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Компанија "Боксит", на чијој сировинској бази је прије 40 година изграђена Фабрика за прераду боксита "Бирач" у Зворнику, изразила је спремност да са пословним партнерима откупи дуговања у износу од 43 милиона КМ, које "Бирач" има према државним институцијама.

 

Писмo о намјери, у којем се потврђује спремност за откуп дугова "Бирча" и које је потписао предсједник Компаније "Боксит" Рајко Дукић, упућено је Влади Републике Српске, Окружном привредном суду у Бијељини, стечајном управнику Фабрике "Бирач" Лази Ђурђевићу и Управном одбору "Алумине" из Зворника.

У писму је наведено да је "Боксит", заједно са пословним партнерима, спреман и да измири обавезе кћерки фирми Фабрике "Бирач" /"Алумина", "Алусил" и "Енерголинија"/ у износу од око 40 милиона КМ, инвестира 100 милиона КМ, у развој нових производа, технолошка унапређења и инфраструктуру, задржи постојећи број запослених, те да, повећањем обима производње и развој нових производа, повећа број запослениха.

"Боксит" је у писму изразио спремност да омогући запосленима и менаџменту дио сувласништва у Фабрици, након завршетка стечајног поступка и регулисања власништва, регулише евентуална потраживања којим предузеће "Павгорд" терети Фабрику глинице "Бирач", те дугорочно регулише пословне односе везано за купопродају руде боксита, сировог, сушеног и мљевеног хидрата, услуге превоза роба из фабрике и друго.

"Понуду дајем са намјером да се убрза стечајни поступак и регулише имовинско- правни статус Фабрике 'Бирач' и кћерки фирми, да би се улагало што више у развој нових технологија и производа, повећала запосленост, створила што сигурнија пословна позиција на свјетском тржишту, а све на добробит, како запослених, тако и Компаније 'Боксит`, као стратешког партнера, регије Бирач и Републике Српске у цијелости", истакао је у Писму о намјери предсједник Компаније "Боксит" Рајко Дукић.