ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти12/07/2019

ПАРАСТОС УБИЈЕНИМ СРБИМА НА ЗАЛАЗЈУ

 

СРЕБРЕНИЦА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Служењем парастоса, прислуживањем свијећа за покој душа и полагањем цвијећа код споменика и костурнице на Залазју, код Сребренице, данас ће бити обиљеженo 27 годинa од страдања 69 српских цивила и војника које су убиле муслиманске снаге у том и сребреничком селу Сасе, као и братуначиким Биљача и Загони.

 

Осим 69 убијених, тог трагичног Петровдан 1992. године, нестала су и 22 Србина од којих десет још није пронађено, а губи им се траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

Тијела других десет несталих Срба случајно су пронађена и ексхумирана 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Посмртни остаци тих десет страдалих су послије више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Обиљежавање 27 година од злочина над Србима, почеће Светом литургијом у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, након чега ће чланови породица погинулих, родбина, комшије, саборци и бројне делегације посјетити мјеста страдања, пoложити цвијеће код спомен-обиљежја и прислужити свијеће за покој душа убијених.

Код споменика и костурнице на Залазју потом ће бити служен парастос за Србе убијене на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине погинуле у одбрамбено-отаџбинском рату, али и жртве из овог села које су убиле усташе други дан Тројчиндана 1943. године.

Тиме ће бити завршен програм традиционалне Меморијалне духовно-хуманитарне и културно-спортске манифестације "Петровдански дани", која се организује у знак сјећања на убијене Србе.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тог дана у борби "прса у прса" убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, док су 22 нестала и заробљена.

За ове, као и за многе друге злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Парастос на Залазју заказан је за 12.30 часова.

Организатор помена је Одбор за обиљежавање страдања српског народа Сребренице.

Руководство сребреничке општине прогласило је нерадним данима у локалним установама и предузећима 11. и 12. јул када се одржавају комеморативни скупови поводом страдања Бошњака и Срба.