ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/07/2019

"ОРАНЖ" СПРЕМАН ДА ПЛАТИ ОДШТЕТУ

 

ПАРИЗ 11. ЈУЛА /СРНА-Ројтерс/ - Француска телекомуникациона компанија "Оранж" или некадашњи "Франс телеком" понудио је одштету жртвама и њиховој родбини због низа самоубистава и покушаја самоубистава у тој фирми.

 

Седам бивших руководилаца "Франс телекома", укључујући директора Дидијеа Ломбара и бившег шефа службе за људске ресурсе Оливијеа Барбероа, оптужено је за успостављање спорног система управљања институционалним узнемиравањем, осмишљеног за приморавање радника да дају отказ.

Оптужени негирају кривицу.

У периоду између 2008. и 2009. године 35 радника тадашњег "Франс телекома" извршило је самоубиство. Компанија је прошла приватизацију и покренула план о реструктурисању пословања током којег је руководство најавило отпуштање више од петине радне снаге, односно више од 22.000 људи.

Бројни радници који су извршили самоубиство навели су у опроштајним порукама да не могу да издрже притисак из компаније.

Генерални секретар "Оранжа" Никола Герин рекао је у обраћању суду да компанија очекује захтјеве жртава и њихове родбине за финансијску одштету и да су спремни да их ријеше.

"Признајемо да је трансформација `Франс телекома` довела до патњи појединаца које компанија није увијек могла да спријечи. У појединим случајевима те патње могу бити ријешене одштетом", нагласио је Герин.

Предсједавајући судија процијенио је да захтјеви за одштету до сада износе око два милиона евра.

Судски процес завршен је данас, а очекује се да ће судско вијеће неколико седмица расправљати прије изношења пресуде.