ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/07/2019

УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА ПОВОДОМ ДАНА И КРСНЕ СЛАВЕ ОПШТИНЕ

 

НОВИ ГРАД, 11. ЈУЛА /СРНА/ - Поводом Петровдана, Дана и крсне славе општине, вечерас је у Новом Граду одржана свечана академија на којој су уручена признања заслужним појединцима, предузећима и установама.

 

Златне плакете уручене су бившем министру финансија Републике Српске Зорану Tегелтији за допринос у побољшању стања и реализацији пројеката на подручју општине, посланику у парламенту БиХ Јасмину Емрићу за допринос борби против потенцијалног одлагалишта нуклеарног отпада на локацији Tрговска гора и фолклорној секцији Културно-умјетничког друштва "Уна" за бројна признања освојена на међународним смотрама.

Сребрне плакете уручене су Радију Нови Град који 50 година прати дешавања на подручју општина Нови Град, Крупа на Уни и Двор, Лазару Зецу ученику Гимназије "Петар Кочић" за резултате на такмичењима, Кошаркашком клубу "Слобода 73" за улазак у Прву лигу Републике Српске, пензионеру Здравку Мисирачи који је у радном вијеку значајно допринио развоју у области привреде и културе и Рукометном клубу "Средњошколац" који обиљежава 60 година рада.

Осим тога, заслужним појединцима и предузећима додијељене су захвалнице, а заслужним предузећима плакете.

На академији је представљен нови спот "Коњи врани" етно-групе Културно-умјетничког друштва "Уна", чији је аутор професор Бојан Ђурић и приказан филм "Добро у људима" аутора Недељка Лајшића који кроз причу људи различитих професија говори о Новом Граду.

Слоган филма и вечерашње академије је "Сунце покреће живот на земљи, енергија машине, а ми добро у људима".

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је у обраћању да је у овој локалној заједници прошле године повећан обим спољнотрговинске размјене за 32.750.000 КМ у односу на 2017. годину.

"Број запослених повећан је за 2,2 одсто, а до краја године очекујемо завршетак новог производног погона у индустријској зони Пољавнице", рекао је Дрљача.

Он је навео да су прошле године у овој општини реализовани пројекти вриједни 2.716.269 КМ, а од почетка ове године вриједност реализованих пројеката је 1.100.000 КМ.

"Урађен је 21 километар новог асфалта на путевима, а у области водоснабдијевања изграђено је више од 23 километра водоводне мреже. У реализацији пројеката имали смо велику подршку влада Републике Српске и Србије, као и фондова ЕУ", навео је Дрљача.

Према његовим ријечима, потврда квалитетног рада општинске управе у смислу сарадње јавног и приватног сектора огледа се и у завршетку процеса БФЦ сертификације.

У оквиру обиљежавања Петровдана, сутра у 8.30 часова биће положени вијенци и прислужене свијеће код спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, а затим је предвиђена посјета спомен-соби.

Свечана сједница Скупштине општине Нови Град биће одржана у 11.30 часова. У 15.00 часова почиње "Котлићијада и роштиљада", а у 20.30 часова смотра фолклора.