ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2019

ДЕМИЛИТАРИЗОВАНА ЗОНА СРЕБРЕНИЦА СТАЛНО НАОРУЖАВАНА

 

БЕОГРАД, 12. ЈУЛА /СРНА/ - У Сребреницу која је званично била демилитаризована зона под заштитом УН до маја 1995. године допремљена је огромна количина борбених средстава, наведено је у специјалном допису који је ратни командант такозване Армије БиХ Расим Делић упутио тадашњој Скупштини БиХ, пишу "Вечерње новости".

 

У строго повјерљивом документу од 30. маја 1996. године који је у посједу листа, Делић је навео да онолико средстава колико је добила Сребреница није добило Горажде, а да се са далеко мање средстава бранило Сарајево 1992. и 1993. године.

Материјално-техничка средства за такозвану Армију БиХ у Сребреници допремана су све до рушења хеликоптера 7. маја 1995. године, ваздушним мостом, који је, иначе, представљан као искључиво хуманитарни.

О томе колико су Бошњаци сами поштовали Сребреницу као једну од заштићених зона УН најбоље се види у једном од Делићевих навода у извјештају.

"Када су априла 1994. године почели да долазе први конвоји са материјално-техничким средствима ми смо организовали дотур ка Сребреници и Жепи, а да то не угрози њен статус заштићене и демилитаризоване зоне. Тако су пјешице упућиване групе са материјално-техничким средствима", наведено је у Делићевом извјештају.

Према овом допису, три групе су у јесен пренијеле одређену количину наоружања, опреме и средстава везе.

"Овај начин је био веома спор и ризичан, те смо тражили начин да поново отворимо ваздушни мост који је функционисао у првој половини 1993. године када је у Сребреницу превезено пет тона материјално-техничким средствима, 10 тона убојитих средстава", наведено је у Делићевом извјештају.

Делић се у допису жали и да су нелојална борба за власт и подјела по том основу, лош однос МУП и такозване Армије БиХ, убиство неистомишљеника и политичких супарника /Вахида Шабића, Акифа Хускића и Хамде Салиховића/, ратно профитерство и криминал, лоше организација одбрамбених снага били озбиљни разлози који су довели до пада Сребренице у јулу 1995. године.

Он је у свом допису Насера Орића оквалификовао као кукавицу.

Делић у извјештају, како наводе "Новости", помиње и "позитивне резултате" који су заправо масакри над Србима 1992. године, не само у сребреничком крају већ у цијелом Подрињу, од Скелана до Зворника.