ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/07/2019

ВОЈНА НЕУТРАЛНОСТ НАЈБОЉА ОПЦИЈА ЗА СВЕ У БиХ

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истиче да је прича о Акционом плану за чланство у НАТО /МАП/ камуфлажа и постоји да би БиХ била постепено моделирана како би нека нова генерација политичара олако завршила то питање, те наглашава да је војна неутралност најбоља опција за све у БиХ.

 

"Ми уопште не желимо ни да кренемо на тај пут. Може НАТО да то третира како хоће, али одлука органа БиХ о томе не постоји. Зато Бошњаци покушавају да пошаљу тај план, јер како НАТО може да дјелује према БиХ ако нема тај план", рекао је Додик за "Глас Српске".

Он је нагласио да странке из Федерације БиХ желе да остане овај Савјет министара са подобним министрима из Републике Српске.

"То је њихов главни циљ. Раније је у БиХ постојао консензус о МАП-у и НАТО-а, али многе ствари су се данас промијениле. Нема разлога да ми сада ризикујемо и да се повинујемо одлукама које су раније донесене", истиче Додик.

Он је поновио да је за Републику Српску неприхватљив улазак БиХ у НАТО и да је политика Српске политика војне неутралности.

"Нигдје не пише да је то законска обавеза. Пише да ће институције БиХ радити на томе. Ево радимо. Имамо ми неки однос са НАТО-ом, као што је `Партнерство за мир`, има тај програм ИПАП који је у вези са учешћем у мировним мисијама. У томе је и Србија. Али тај национални план за приступање НАТО-у значи да ви, кад кренете, онда не можете назад. Наша Скупштина је рекла не и ми немамо потребу да се крећемо на том путу", поручује Додик.

Он је истакао да је једна Швајцарска у Другом свјетском рату успјела да остане неутрална, крај Хитлера који је граничио са том земљом која није порушена.

"Шта је добила Хрватска? Многи други? Кажу добили су безбједносни систем. Од кога ми можемо да будемо нападнути? Србије? Хрватске? Не, овдје је безбједносни проблем тероризам. Хипотетички опет, у глобалном сукобу, ако би се десио, нама би најбоље било да останемо неутрални. У противном ћемо бити збрисани. И за Бошњаке је боље да буду неутрални", наглашава Додик.

Када је ријеч о мигрантској кризи, Додик истиче да у свему томе постоји неки план.

"Био сам предсједник Владе од 1998. до 2001. када ме је замијенио Младен Иванић. И у неком периоду након тог мандата срео сам се са високопозиционираним човјеком у Америци. Причали смо о свему и он ме је тада питао `Зар ти не дјелује да се овај простор пацифизира како би овдје могли да се населе неки други људи са неким другим вриједностима?`. Сматрао сам тада да је то глупост, али нисам заборавио ту причу. А, зар управо ова прича о мигрантима није то?", наводи Додик.

Он каже да, када би неко правио озбиљне анализе и хтио да буде објективан, морао би да се упути у неке ране студије које су прије 30 година говориле о томе да западна цивилизација упада у проблем, да се смањује прираст становништва, да ће за 30 или 50 година доћи до дебаланса у погледу радне снаге и да морају размишљати о алтернативама.

"Све ово што радим ме увјерило да је ово што се нама десило око распада Југославије направљено да људи овдје буду јефтинији", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, веома се тешко супротставити ако је државна политика Њемачке да привуче младе људе и да им неке бенефите.

"Јесте да ми морамо да реагујемо, али морамо рећи да је то државна политика тих земаља да прихвате младу радну снагу за коју не плаћају образовање. Њемачка је шездесетих била у проблему. Многи су тада отишли, нису се вратили. Кад напуне своје квоте, онда се то мало заустави. Онда не можете ни визу да добијете, а камоли радну дозволу. Кад сте им потребни, све може", каже Додик.

Он је истакао и да као невладине организације које су формирале владе тих западних земаља овдје форсирају причу да ништа не ваља.

"Не кажем да овдје тече мед и млијеко, али ја говорим да је то креација. Ми смо овдје затворени, не може ни БиХ, нити Српска изаћи на финансијско тржиште Европе као што раде друге земље. Направите анкету о тим људима који су отишли прије годину дана и питајте их како су", каже Додик.

Он је рекао да Обавјештајно безбједносна агенција /ОБА/ БиХ није демантовала његову изјаву да је ОБА донијела наредбу о праћењу одређеног броја медија у оквиру припреме за инкриминацију политички неподобних људи у БиХ.

"Није било никаквог демантија из ОБА", навео је Додик и истакао да му је било интересантно да медији које није навео да су праћени о томе нису објавили ништа.