ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/07/2019

МАРИН: ДАНАС О ПОДНОШЕЊУ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ БИВШЕ УПРАВЕ

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин рекао је Срни да ће на данашњем састанку синдиката "Жељезница Републике Српске" у Бањалуци бити разговарано о подношењу кривичне пријаве против бивше управе која је, како је рекао, незаконитим одлукама причинила огромне губитке предузећу.

 

"Пријава је припремљена. Требамо је потписати и предати у тужилаштво", рекао је Марин.

Он је навео да ће бити ријечи и о организацији састанка са Конфедерацијом синдиката Републике Српске ради договора о протестима с циљем повећања плата радницима.

"Планирамо, ако успијемо, организовати масивније протесте, не само да бисмо ријешили питање плата жељезничара, већ и свих радничких права у Српској. За сада имамо подршку чланица Конфедерације, па ћемо видјети колико ће се то проширити", рекао је Марин.

Представници шест од осам синдикалних организација које дјелују при "Жељезницама Републике Српске" су на састанку 8. јула у Добоју најавили да ће поднијети пријаве против одговорних лица за несавјесно пословање и нанесену вишемилионску штету када је ријеч о исплати топлог оброка и регреса радницима.

Представници ових синдикалних организација одржали су 7. јуна получасовни штрајк упозорења са којег су поручили да желе повећање плата до 12 одсто у наредна три мјесеца или ће, у супротном, приступити синдикалним методама борбе за остваривање радних права.

Штрајку се нису одазвале двије синдикалне организације - Синдикат машиновођа из Бањалуке и Независни синдикат жељезничара Републике Српске.

У оквиру "Жељезница" дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.