ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/07/2019

ИНЦКО ЈЕ МЕГАФОН БОШЊАЧКЕ ПОЛИТИКЕ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је Срни да је крајње вријеме да високи представник у БиХ Валентин Инцко, који подржава искључиво бошњачке политичке интересе, напусти БиХ и остави је да се развија у духу демократије и толеранције.

 

Коментаришући став ОХР-а да високи представник у БиХ неће присуствовати комеморацијама српским жртвама док се не престане негирати наводни геноцид у Сребреници и говорити против БиХ, Кошарац је рекао да је то само једна у низу потврда да је Инцко "мегафон бошњачке политике".

Напомињући да је потребно да се на универзалан начин расправља о свим питањима у БиХ, Кошарац је истакао да је видљив једностран приступ високог представника свим проблемима у БиХ и да је увијек оријентисан у интересу Бошњака.

"Инцко је на страни бошњачке политичке елите и њихових националних интереса, иако би високи представници и представници међународне заједнице требало да имају једнак приступ свим, па и националним питањима три конститутивна народа", сматра он.

Кошарац је рекао да Инцко не треба да условљава ко ће имати какве политичке ставове о неким догађајима у ратном периоду, већ да шири потребу за мирним, толерантним и демократским развојем БиХ.

"Инцко не смије да се сврстава само на једну страну - страну Бошњака, који када год западну у било какву политичку утакмицу имају за партнера високог представника, умјесто да партнерство развијају са представницима друга два конститутивна народа", рекао је Кошарац.

Примјетно је, каже он, да високи представник не долази на обиљежавање страдања српског народа који ће увијек у миру и достојанству обиљежавати страдања својих сународника.

"Наш став је врло јасан и од њега нећемо одустати – ратни злочин почињен је и над српским народом. Била је то политика Алије Изетбеговића, те политичког и војног врха такозване републике БиХ која је базирала свој политички имератив да БиХ буде искључиво муслиманска земља", подсјетио је Кошарац.

Он је напоменуо да нико не негира да су Бошњаци страдали у претходном рату и да сви који су чинили ратне злочине морају за то и одговарати, али да такав приступ не постоји код бошњачке политичке елите, ни код високог представника када је у питању страдање српског народа.

"Овакве изјаве високог представника не доприносе развоју добрих односа, нити једном демократском, развијеном односу у БиХ. Не доприносе ни томе да се сложимо да су страдала сва три народа, јер је чињеница да су сви страдали и да за ратне злочине треба да одговарају сви, без обзира како се ко зове", рекао је Кошарац.

Он је рекао да се наставља уплитање дијела међународне заједнице и високог представника у перцепцију дешавања у ратном периоду у БиХ, "као и подршка Хашком трибуналу и Суду БиХ који дијели селективну правду, умјесто да на универзалан начин процесуирају ратне злочине у БиХ".

"Очигледно је да високи представник даје подршку само бошњачким интересима и то потврђује наш став да је неопходно да напусти БиХ, која не може напредовати све док су високи представници само у функцији једног народа", додао је Кошарац.

Коментаришући јучерашњу тврдњу високог представника да ће наредне године БиХ сигурно добити закон о негирању геноцида, Кошарац је рекао да високи представник шири небулозе и износи паушалне политичке ставове у БиХ, чиме показује да је некредибилан.

"Високи представник има могућност да наметне закон, јер има бонска овлаштења, али закони који су наметали високи представници нису имали позитивне ефекте. Осим тога, наметнуте законе неопходно је верификовати у парламенту БиХ. Ми смо за универзалан приступ процесуирања ратних злочина, али нећемо никада дати верификацију фалсификатима који промовише бошњачка компонента и високи представник", поручио је Кошарац.

Он је напоменуо да Република Српска улаже своје капацитете како би се дефинисала коначна истина о догађајима у и око Сребренице од 1992. до 1995.године, због чега је и формирала Комисију за Сребреницу.

"Свједоци смо различитих облика фалсификата о догађајима у Сребреници, а истину оспоравају одређене структуре окупљене око високог представника", оцијенио је Кошарац.

Из ОХР-а су навели да ће озбиљно почети размишљати о томе да своје присуство на комеморацијама невиним српским цивилним жртвама у Подрињу подигну, како кажу, на виши ниво, када се "за то створе услови, односно када поједини говорници на /неким/ комеморацијама престану негирати да се геноцид десио у Сребреници, глорификовати ратне злочинце, ширити говор мржње, те говорити против БиХ".

Ово је наведено у одговору ОХР-а на питање Срне зашто високи представник у БиХ Валентин Инцко није присуствовао у суботу у Братунцу помену Србима страдалим у рату у Подрињу и да ли ће бити присутан на комеморацији у Залазју, код Сребренице, на одавању почасти српским цивилима и војницима убијеним 12. јула 1992. године у овом и околним сребреничким селима и на основу чега Инцко прави разлику између српских и бошњачких жртава што се да закључити из његовог неприсуства на комеморацијама српским жртвама.

Из ОХР-а кажу да све невине цивилне жртве и њихове породице заслужују правду и поштовање, без обзира на њихову вјерску или националну припадност, тврдећи да не праве никакву разлику између невиних жртава Бошњака, Хрвата или Срба, или њихових породица.

"Штавише, представник ОХР-а је присуствовао вјерском дијелу комеморације у Братунцу, а присуствоваће и комеморацији у Залазју", додаје се у одговору из ОХР-а.