ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2019

ЗЛОУПОТРЕБОМ ПОЛОЖАЈА ОШТЕТИЛИ ФИРМУ ЗА ВИШЕ ОД ПОЛА МИЛИОНА КМ

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске поднијела је бањалучком Окружном јавном тужилаштву Бањалука извјештај против лица чији су иницијали Н.Н. из Прњавора и Ј.Ћ. из Дервенте због постојања основа сумње да су починили више кривичних дјела којима су оштетили предузеће у Бањалуци за 561.779 КМ.

 

Из МУП-а Српске је саопштено да су пријављена лица осумњичена за злоупотребу службеног положаја или овлаштења и фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа.

Срна незванично сазнаје да је извјештај поднесен против Ненада Новаковића и Јосипа Ћорића.

Према незваничним информацијама, Новаковић и Ћорић су у својству директора предузећа "Еуро К 2007" из Бањалуке и "Ћорић денарт" из Прњавора, према претходном договору и у намјери прибављања имовинске користи фирми "Ћорић денарт", 14. маја 2014. године закључили уговор на основу којег су прометовали два пословна простора.

Приликом прометовања некретнина предузеће "Еуро К 2007" није издало фактуре, фирма "Чорић денарт" није извршила плаћање уговорене цијене, а у пословним књигама тих привредних друштва нису евидентирана потраживања, односно обавезе на основу купопродајне цијене у износу од 218.940 КМ.

Срна сазнаје да је након тога, у намјери да прикрију да предузеће "Ћорић денарт" није платило пословне просторе, Ћорић 27. јуна 2017. године бањалучкој подручној јединици Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове поднио захтјев за брисање забиљежбе постојања права из купопродајног уговора, која је евидентирана у земљишним књигама.

Новаковић је у истој намјери у стечајном поступку над предузећем "Еуро К 2007" прикрио постојање поменутих потраживања тог предузећа чиме је фирми "Ћорић денарт" прибављена корист у износу од 218.940 КМ, а за исти износ оштећено је привредно друштво "Еуро К 2007".

Новаковић и Ћорић осумњичени су и да су као директор и суоснивач фирме "Еуро К 2007" 28. фебруара 2014. године закључили са предузећем "Губер" из Сребренице уговор о закупу пословног објекта и земљишта, а да су потом извршили махинације.

Према незваничним информацијама, некретнине није користило предузеће "Еуро К 2007" него их је од марта 2014. до септембра 2015. године користила фирма "Трентино пелет" из Прњавора у којој је лице овлаштено за заступање био Ћорић.

Плаћање обавеза на основу уговора о закупу извршило је предузеће "Еуро К 2007" у износу од 125.220 КМ чиме је фирми "Трентино пелет" прибављена имовинска корист, док је за исти износ оштећено привредно друштво "Еуро К 2007".

Срна сазнаје да су Новаковић и Ћорић пријављени и да су у својству директора и суоснивача предузећа "Еуро К 2007" без сагласности Скупштине тог привредног друштва 30. децембра 2016. године донијели одлуку којом је одобрен књиговодствени отпис потраживања од "Трентино пелета" у износу од 217.619 КМ.

Тиме је за тај износ прибављена имовинска корист "Трентино пелету", а за исту суму новца оштећено предузеће "Еуро К 2007".