ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/07/2019

ДИРЕКТНИМ ПОВЕЗИВАЊЕМ ПРИВРЕДНИКА ЈАЧАТИ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ

 

САРАЈЕВО, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Јачање економских односа БиХ и Грчке те унапређење трговинских односа путем директног повезивања привредника двије земље основни су циљеви Пословног форума БиХ-Грчка, који је организован данас у Сарајеву.

 

Директор Агенције за промоцију извоза Спољнотрговинске коморе БиХ Енес Алишковић изјавио је новинарима да на форуму учествују представници осам грчких компанија из фармацеутског, ИТ, прехрамбеног и електро сектора, као и представници 17 компанија из БиХ.

Он је додао да Грчка није међу водећим спољнотрговинским партнерима БиХ, те да је потребно да та сарадња буде подигнута на виши ниво.

"У 2018. години обим спољнотрговинске размјене између БиХ и Грчке износио је око 93 милиона КМ, од чега је 15 милиона КМ извоз БиХ, а близу 78 милиона КМ увоз из Грчке", навео је Алишковић.

Он је додао да је у прошлој години БиХ на тржиште Грчке пласирала углавном производе који су се односили на дрвопрерађивачку индустрију, посебено крафт папир и амбалажни картонски папир.

"Имали смо извоз који се односи на детонаторе који се примјењују у намјенској и цивилној индустрији те одређене производе из металопрерађивачког сектора", прецизирао је Алишковић.

Он је додао да су у БиХ из Грчке увезени производи углавном из хемијског сектора и воће.

"Досадашим резултатом и обимом нисмо задовољни и узимајући у обзир блиске односе и близину тржишта двије земље, вјерујемо да потенцијал за даље унапређење сарадње постоји. Позитивно је да осим робне размјене, сектор туризма из године у годину напредује, а успостављена је директна линија између Атине и Сарајева, као и чартер летови из Бањалуке према Грчкој", истакао је Алишковић.

Он је напоменуо да ће након пленарног дијела Пословног форума бити уприличени и билатерални састанци грчких и привредника БиХ.

Ставрос Георгакис, представник Привредне коморе Атине, која има 100.000 активних чланова, истакао је да је циљ посјете да се повећа сарадња између фирми Грчке и фирми из БиХ, напоменувши да размјена између двије земље није на високом нивоу, али да постоји шанса да буде унапређена сарадња.

Директор предузећа "Алпро" из Власенице Владан Настић истакао је да је након процеса приватизације ово постала боља компанија, чији је већински власник "Алумил" групација из Грчке, додајући да је настављено са новим циклусима инвестирања.

"Та инвестиција је значила не само продужетак живота компанији, него је донијела нови квалитет за `Алпро`, али и тржиште БиХ. Моја жеља је да примјер компаније `Алпро` буде подстрек за више инвестиција, за долазак нових грчких инвеститора. БиХ би требало да буде атрактивно мјесто за стране инвестиције које треба да донесу нови квалитет и значајан раст економије", истакао је Настић.

Пословни форум БиХ-Грчка организовала је Спољнотрговинска комора БиХ у сарадњи са Привредном комором Атине и Амбасадом Грчке у БиХ у оквиру посјете грчке пословне делегације БиХ.