ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/07/2019

МИНИСТАРСТВО ЋЕ НАСТОЈАТИ ДА ОБЕЗБИЈЕДИ ПОТЕНЦИЈАЛНЕ УЛАГАЧЕ

 

БИЈЕЉИНА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да ће ово министарство у наредном периоду настојати да обезбиједи потенцијалне улагаче у Српску и да представи најбоље услове којима располаже.

 

Петричевић је нагласио да је данас на састанку са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем разговарао о капацитетима прерађивачке индустрије, која може бити веома интересантна за овакав вид страних улагања.

"Семберија је по томе позната и има одређени број фирми које се баве том дјелатношћу", рекао је Петричевић новинарима.

Он је са Мићићем разговарао и о улагањима у прерађивачку индустрију меса и кондиторских производа, јер је Србија заинтересована да улажу у Републику Српску и подиже одређене погоне.

"Водили смо разговор и о томе да се такви капацитети подигну и у овој локалној заједници", рекао је Петричевић, који борави у радној посјети Бијељини.

Према његовим ријечима, ова локална заједница има индустријске зоне које су један од најбољих примјера у Републици Српској.

"Овдје имамо један од најбољих примјера како то треба да изгледа", рекао је Петричевић новинарима.

На констатацију новинара да је "политика отјерала инвеститоре из Бих", Петричевић је рекао да није сагласан са таквим мишљењем, те да у Републици Српској и сада постоје страни улагачи, који послују од када су отворили своје погоне.

"Најбољи је, можда, примјер општина Дервента у којој постоји 14 или 15 страних улагача који послују и чак шире своје капацитете", рекао је Петричевић и додао да је највећи број инвеститора у Српској из Аустрије, Италије, Словеније, Хрватске.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да у Бијељини има више од 1.000 привредних друштава и око 2.000 предузетника, те да се много ради у погледу стварања услова за побољшање привредног амбијента.

"Сматрам да управо Министарство привреде и предузетништва треба да буде спона Владе Републике Српске и локалних заједница како би дошло до побољшања привредног амбијента које ће резултирати да привредници и предузетници добију мање порезе и доприносе, те веће и равномјерније подстицаје", рекао је Мићић новинарима након састанка.

Он је додао да је Петричевићу предочено шта је све урађено у Бијељини како би била обезбјеђена адекватна инфраструктура у индустријским зонама, која ће допринијети отварању производних погона и новим радним мјестима.

"Потребно је законом регулисати олакшице у привреди и предузетништву, као и да се политика на нивоу БиХ стабилизује да би страни улагачи више инвестирали у привреду", нагласио је Мићић.

Он је додао да у наредном периоду очекује стварање бољег и сигурнијег привредног амбијента.