ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2019

ОТВОРЕНА "ИЗЛОЖБА РУДАРСКИХ ЕКСПОНАТА"

 

ПРИЈЕДОР, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Поставка "Изложба рударских експоната", која је састављена од уређаја и алатки кориштених за експлоатацију руде кроз дужи временски период, отворена је данас на Рударском факултету у Приједору.

 

Изложба је настала на иницијативу Савеза студената и уз подршку Рударског факултета и Музеја Козаре.

Декан овог факултета Владимир Малбашић похвалио је активности Савеза студената факултета који су, након постављања шаховске табле на отвореном, приредили и ову документарну изложбу.

"Ово је лијеп почетак излагања прикупљених експоната који треба да подсјећају на рударску традицију којом се Приједор поноси", рекао је Малбашић на отварању изложбе.

Он је додао да су студенти жељели да покажу да, осим градског музеја, и ова високошколска установа располаже збирком експоната коју жели да покаже јавности.

"Ово ће бити стална поставка у нашој свечаној сали која сада и више рударски и љепше изгледа", истакао је Малбашић.

Виши асистент на овом факултету Жарко Ковачевић рекао је да аутори изложбе сматрају да је ово само први корак ка остварењу већег циља који су себи поставили - оснивање рударског музеја у Приједору.

Ковачевић је додао да су експонати прикупљени са рударских копова Рудника жељезне руде "Љубија" и "Арцелор Митала", односно са локација Омарске, Љубије и Томашице.

Предсједник Савеза студената Рударског факултета Срђан Шобот изјавио је да је ове године са Фондацијом "Мозаик" и Омладинском банком Приједор потписан меморандум о сарадњи, којим су одвојена средства за мале грантове до 1.500 КМ.

"Ми студенти желимо да реализујемо ову идеју о којој смо дуго размишљали и сматрамо да је ово веома битна грађа. За нас је то и неки вид праксе, јер можемо видјети развој рударства кроз историју", рекао је Шобот. / крај/ст/ам/фото