ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/07/2019

РАЗМЈЕРЕ ЊЕМАЧКИХ ЗЛОЧИНА У 20. ВИЈЕКУ ЈЕДИНСТВЕНЕ И НЕУПОРЕДИВЕ

 

БЕОГРАД, 13. ЈУЛА /СРНА/ - Историчар Момчило Павловић оцијенио је да Нијемци, посебно, њихови званичници не треба да дијеле лекције Србима и Србији о злочинима с обзиром на то да су размјере њемачких злочина у Европи у 20. вијеку јединствене и неупоредиве.

 

Павловић сматра да је њемачки амбасадор у Београду Томас Шиб, који је изјавио да је у Сребреници почињен "геноцид и да очекује да и Србија заузме тај став", претјерао, те подсјетио да је њемачка војска три пута у 20. вијеку растурала и пустошила Србима државу и починила стравичне злочине над Србима.

"Треба ли да помињемо, само у Другом светском рату, логоре, затворе, стрељање у Крагујевцу, Краљеву и другим местима или активно учествовање немачких снага у бомбардовању Србије 1999. године ", рекао је Павловић за "Вечерње новости".

Према његовим ријечима, разорни рат и грубо мијешање активним подржавањем сепаратизма и сврставањем на једну страну у југословенском сукобу не доприносе помирењу на овим просторима.

Павловић сматра да изјаву њемачког амбасадора о Сребреници, као и активну подршку албанском сепаратистичком руководству на Косову и Метохији и из ратне пропаганде прихваћену истину да су Срби злочинци треба схватити и као оправдање њихове политике у југословенским сукобима.