ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура15/07/2019

ДАНАС ОТВАРАЊЕ МЕЂУНАРОДНЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ

 

ПАЛЕ, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Међународна ликовна колонија "АРТ симпозијум Јахорина 2019", која ће окупити 19 сликара и вајара из шест земаља, биће отворена данас на Палама.

 

Оснивач и умјетнички руководилац "АРТ симпозијума Јахорина" Лазо Савић рекао је Срни да ће Међународна ликовна колонија трајати до 23. јула, када ће бити представљени радови учесника који долазе из БиХ, Србије, Македоније, Русије, Бугарске и Јапана.

"Ове године вајару из Јапана је задата тема да уради скулптуру Старине Новака. Осим њега, долазе и три умјетника из Русије, а један од њих Илија Мишуркин који ће покушати да уради фигуру патријаха Павла уколико му будемо обезбиједили адекватно дрво", наводи Савић.

Он каже да је планирано да скулптуре ових вајара буду постављене на паљанском шеталишту.

Током ове манифестације учесници ће обићи Андрићград, посјетити Сарајево, док ће у Центру за културу у Бијељини 17. јула бити организована самостална изложба бугарског сликара Николаја Русева.

Савић је навео да ће 17. сазив Међународне ликовне колоније бити отворен у 20.00 часова изложбом прошлогодишњих радова, у присуству ликовног критичара Александра Грандића из Бањалуке.

Међународна ликовна колонија организује се ради афирмације ликовне умјетности, развоја еколошке свијести, подстицаја туризма у Републици Српској, БиХ и региону, укључујући допринос напорима да Јахорина, која носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

"Арт симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра Јахорина и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево Предрага Ласице и од тада се сваке године одржава на овој планини.

Међународна ликовна колонија до сада је угостила бројне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске, чија су дјела представљена на око 80 изложби у Српској, БиХ и иностранству.