ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 15/07/2019

РОДНО СЕЛО МАО ЦЕТУНГА ГОДИШЊЕ ПОСЈЕТИ СЕДАМ МИЛИОНА ЉУДИ

 

Зашто је баш Мао изабран да буде лидер од свих комуниста у Кини, шта Кинези мисле 43 године послије његове смрти - да ли је, некада најмоћнији човјек најмногољудније земље на свијету, правио грешке

 

Пише: Дуња ПАШАЛИЋ

ШАОШАН, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Шаошан, село кинеског вође, револуционара и пјесника Мао Цетунга, данас је и туристички центар Кине који годишње посјети седам милиона људи, од којих милион из иностранства, речено је Срни у Меморијалном музеју у овом мјесту.

Поштовање које Кинези и данас одају њиховом некадашњем лидеру не може се поредити ни са чим у Европи. У Шаошану колоне људи постављају вијенце пред неколико метара високом скулптуром вође који је умро прије 43 године и поклањају му се спуштене главе.

"Без њега не бисмо данас били срећни", каже Кинескиња која је посјетила музејски комплекс посвећен Маоу у овом селу у провинцији Хунан.

РОДНА КУЋА ВЕЛИКОГ ВОЂЕ

Мао Цетунг рођен је у децембру 1893. године у малом планинском селу у провинцији Хунан, гдје је провео дјетињство, школовао се и, како наводе кинески домаћини, помагао оцу у послу.

Рођен је у кући са зидовима од цигле од жутог блата и сламнатим кровом, подигнутој на шумовитом обронку, изнад бујних поља.

У кући су данас фотографије из живота Маоа, његових родитеља и браће, те различити кућни предмети, а око куће су колоне људи који мирно и стрпљиво у редовима чекају да посјете ову "Националну базу за патриотско образовање", како је навело Одјељење за пропаганду Комунистичке партије Кине.

Шаошан је и центар за тимбилдинг јер ту долазе разне групе људи, међу којима запослени из разних компанија који у колонама са заставом обилазе Маово село. Ту су и ученици са црвеним марамама око врата, као и стари људи.

Сви се поклањају Маоу, понеке групе и уз пјесму.

ЗАШТО БАШ МАО?

Зашто је управо Мао изабран да буде лидер од свих комуниста у Кини?

У то вријеме, испричао је водич, било је неколико других лидера, али је Мао једини од истакнутих комуниста студирао у Кини, док су остали били на студијама у иностранству.

Мао је могао да студира у Француској, али ниje и зато је знао више о Кини и предводио оне који су студирали у иностранству.

"Били су као тим предузетника који је стварао нову Кину", рекао је водич новинарима из земаља Централне и Источне Европе.

Да ли је Мао правио грешке, било је питање новинара, на које је водич узвратио: "Да ли сте ви икада зажалили због нечега? Људска бића праве грешке".

А, кинески народ је засигурно много научио из својих грешака и у посљедње четири деценије постигао незамислив успјех изградивши од аграрне земље другу економију свијета.

Мао је након смрти оставио Кину у којој није било ниједног километра ауто-пута, а данас, послије четири деценије напорног рада и учења, Кинези возе скупе аутомобиле на модерним саобраћајницама којих је у тој земљи 130.000 километара, па и у његовом родном селу Шаошану.

ОДА ЦВИЈЕТУ ШЉИВЕ

"Она се осмјехује међу цвијећем", стих је који је Мао написао у пјесми "Ода цвијету шљиве". Стих је уткан на јастуче у облику латиничног слова "U" за путовања који се може купити у сувенирници Меморијалног музеја у Шаошану као, испоставиће се, практичан, али и едукативан сувенир.

Прочитавши стих у авиону, десет километара у ваздуху изнад тла Кине - једноставно је било закључити ко је у овом тренутку "она" из Маовог стиха на јастучету.

Храбро се одлучивши на промјене 1978. године, правећи грешке и исправљајући их, Кина је данас постала та која се осмјехује, брижљиво чувајући сјећање на прошлост, па и на Маоа и Шаошан, који поносно показује свијету.