ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/07/2019

МАКРОН ДАНАС ДОЛАЗИ У ДВОДНЕВНУ ПОСЈЕТУ

 

БЕОГРАД, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Француске Емануел Макрон започиње данас дводневну званичну посјету Србији.

 

Дочек француског предсједника планиран је око 15.00 часова на Аеродрому "Никола Тесла" у Београду, гдје ће петнаестак минута касније бити уприличена церемонија откривања плоче поводом почетка радова на модернизацији аеродрома коју проводи француска компанија "Ванси ерпортс".

Састанак предсједника Србије Александра Вучића и Макрона планиран је за 16.15 часова, након свечаног дочека испред Палате Србија, најављено је из Вучићевог кабинета.

Двојица предсједника обратиће се новинарима у 16.45 часова, а претходно ће присуствовати церемонији размјене потписаних билатералних докумената.

У 17.30 часова биће одржан пленарни састанак делегација Србије и Француске, док је полагање вијенаца на Споменик браниоцима Београда 1914-1918 планирано за 18.20 часова, а у 18.30 полагања цвијећа на гроб Милунке Савић у Алеји великана.

Полагање вијенаца на Споменик захвалности Француској и обраћање Вучића и Макрона најављено је за 19.00 часова.

Другог дана посјете, за 9.30 часова заказан је разговор Вучића и Макрона са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих.

На званичној "Фејсбук" страници предсједника Србије објављено је да први предсједник Француске послије готово двије деценије долази у посјету Србији и то у години у којој се обиљажава 180 година од успостављања дипломатских односа.

"Долази у Београд, један од само пет градова ван Француске овенчаних орденом Легије части, који је српска престоница заслужила `за жртве, храброст и величанствен отпор у Великом рату`, у Београд који је јединствен по Споменику захвалности Француској и у Србију чија је борба за слободу била инспирација једном Виктору Игоу", истакнуто је на "Фејсбук" страници предсједника Србије.

Ова посјета, како се даље наводи, представља и потврду да су Србија и Француска на добром путу да достигну више нивое политичке и економске сарадње, какве заслужују њихово постојано пријатељство и прокламовано стратешко партнерство.