ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/07/2019

ВУЧИЋ: ОД СРБИЈЕ НЕ ЖЕЛЕ ПИЈЕТЕТ, ВЕЋ ПРАВНУ НОРМУ О СРЕБРЕНИЦИ

 

БЕОГРАД, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да неки људи не очекују од Србије пијетет према жртвама у Сребреници, већ желе правну форму која би имала значајне правно-политичке и моралне посљедице, међу којима и да Република Српска нема права да постоји.

 

"Правна формулација која би ишла у три смера. Две би биле у правно-политичком смислу, а једна у моралном. Једна је та да је Република Српска створена на геноциду и да као таква нема права да постоји", рекао је Вучић за ТВ "Пинк".

Према његовим ријечима, друга је та да би се послије тога тражила ратна одштета, како од Републике Српске, тако и од Србије, позивајући се на дјелимични дио једне од појединачних пресуда изречених у ад хок Трибуналу у Хагу.

"Трећа би била да Срби, шта год да се догоди било када, било где, више никада не би имали право на глас на било шта", објаснио је Вучић.

Предсједник Србије рекао је да се мора признати и рећи да се у Сребреници догодио стравичан злочин за који не постоји оправдање и указао да је, суочен са мржњом на комеморацији у Сребреници 2015. године, када је био био нападнут, схватио колико је потребан мир.

Он је примијетио да су неки поново покушали да Србија испадне крива, а нису знали да је постојао уговор о сарадњи полиција Србије и Републике Српске о испомоћи за тај догађај.

"Покушали су да кажу да је у цео инцидент умешана полиција из Србије. Мржњу тих људи могу да разумем после кампање која је вођена против Србије због седнице Савета безбедности и мог позива и Путину и другима да се не гласа за британску резолуцију /о Сребреници/", навео је Вучић.

Он је рекао да никада у животу није доживио такву мржњу "како се преламала преко тих брда".

Вучић је испричао да је стао да пита једног човјека зашто га је гађао флашом, али да га је други момак ударио ногом у раме и да је видио невјероватну мржњу у њиховим очима.

"Тада сам разумео колико нам је мир потребан и важан. И зато сам рекао - ајде да решавамо шта год можемо и како можемо. На сваку њихову увреду у последњим недељама и месецима сам само оћутао. Али, то показује озбиљност и одговорност Србије пошто ми сносимо највећу одговорност. Колико год да смо мали већи смо од тих других о којима говоримо", навео је Вучић.