ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/07/2019

ДУГО ПОЉЕ ОБИЉЕЖИЛО ДАН И КРСНУ СЛАВУ

 

МОДРИЧА, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Литургијама служеним у Цркви Вазнесења Господњег, те бројним културним и спортским догађајима у Дугом Пољу, код Модриче, обиљежени су Дан и крсна слава ове мјесне заједнице - Петровдан.

 

Предсједник мјесне заједнице Дуго Поље Радомир Милинковић рекао је да мјештани крсну славу села традиционално обиљежавају у недјељу по Петровдану као успомену на дан када је у засеоку Кутловац 1894. године освештано прво звоно на храму Вазнесења Господњег.

"Дугопољци од 2008. године недјељу по Петровдану обиљежавају и као Дан мјесне заједнице. Овај дан обиљежавају и демобилисани борци Вучијачке бригаде Војске Републике Српске", рекао је Милинковић Срни синоћ на затварању манифестације.

У оквиру манифестације одржана су такмичења у фудбалу, навлачењу конопца, гађању мете из ваздушне пушке и бацању камена с рамена, те уз народни збор вече фолклора културно-умјетничких друштва "Зоран Tомушиловић" из Дугог Поља-Борајица, "Модрича", "Вучијак" из Подновља и "Напредак" из Бушлетића код Добоја.

Затварању манифестације присуствовао је и начелник Модриче Младен Крекић, који је истакао да општина подржава мјештане Дугог Поља у обиљежавању Дана и крсне славе села, које има дугу традицију православља, културе, школства и спорта.

Он је истакао да је циљ ове манифетације чување богатог вјерског, културног и спортског насљеђа Срба на овом простору.

"Манифестација у Дугом Пољу је једна од масовнијих на простору Модриче коју заједно организују руководство мјесне заједнице, свештенство, Културно-умјетничко друштво и представници Борачке организације у овом селу", рекао је Крекић Срни.