ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/07/2019

ВРИЈЕДНОСТИ ПИРАЛЕНА У ГРАНИЦАМА МАКСИМАЛНО ДОЗВОЉЕНИХ

 

БАЊАЛУКА, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Лабораторијским анализама узорака седимента из корита ријеке Врбас у Бањалуци утврђено је да су вриједности полихлорованих бифенила, односно пиралена, у границама циљаних и максимално дозвољених вриједности, саопштено је данас из Републичке управе за инспекцијске послове.

 

"Мање одступање утврђено је само код концентрације бензо/а/антрацена, једињења које настаје као продукт сагоријевања нафте и налази се у издувним гасовима мотора са унутрашњим сагоријевањем", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су по налогу Републичке водне инспекције у другој половини јуна узета три узорка седимента из корита ријеке Врбас како би се лабораторијским анализама утврдило евентуално постојање пиралена и других штетних материја у седименту.

Републичка управа за инспекцијске послове упутила је захтјев за узорковање и испитивање узорка Институту за воде у Бијељини, наводи се у саопштењу и додаје да је узорковање седимента извршено 19. и 20. јуна.

Први узорак узет је у зони ушћа ријеке Врбање у Врбас, други у кориту ријеке Врбас на простору мале аде и трећи у близини бившег висећег моста код "Витаминке" у бањалучком насељу Чесма.

"Анализама је испитивано присуство тешких метала, пиралена и других угљоводоника и на основу извјештаја о испитивању утврђено је да су резултати анализа у границама максимално дозвољених концентрација", наводи се у саопштењу Републичке управе за инспекцијске послове.