ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/07/2019

ЧОВИЋ: ПОСТОЈЕ МОДАЛИТЕТИ ДА "АЛУМИНИЈ" БУДЕ САЧУВАН

 

МОСTАР, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Хрватског народног сабора /ХНС/ Драган Човић изјавио је данас у Мостару да не осјећа никакву одговорност за дешавања у мостарском предузећу "Алуминиј" и додао да постоји пуно модалитета да се направе искораци и сачува то предузеће, те најавио детаљне истраге о криминалу у том предузећу.

 

Човић је рекао да му је драго да су из управе предузећа и Надзорног одбора потврдили да их он никада није звао и говорио им шта да раде.

"Проблем је дуг од приближно 400 милиона КМ. Утврдиће се тачно колики је тај дуг, то је сад моје инсистирање и, ако се ово сад жели покренути, мораће се знати ко је шта радио у `Алуминију` посљедњих 20 година и мораће неко одговарати за то што је радио", дода је Човић.

Он је нагласио да је сада приоритет збрињавање свих 900 радника "Алуминија".

"Вјерујем да тада та кућа на потпуно другачијим основама има своју будућност. Због тога нећу залазити даље, јер смо се договорили да Синдикат, Надзорни одбор и Управа наставе да заједно раде и вјерујем да ћемо у наредних десетак дана имати јасну слику о томе шта се може урадити у наредних мјесец, а шта до краја године", навео је Човић.

Према његовим ријечима, из "Алуминија" су "исисавани" милиони, а људи који су то радили и даље покушавају заштити своје позиције.

"Tо ће изаћи на видјело до задње марке, ко год да је у питању, мој рођени, најрођенији", поручио је Човић.

Он је додао да лично никада никог није запослио у "Алуминију" посљедњих 15-20 година.

"Чак је мој однос према `Алуминију`, из различитих разлога, био управо такав, само смо настојали помагати. Али сада идемо покренути, санирати штету која је огромна и вјерујем да ћемо и кроз институције БиХ врло брзо послати поруку да се `Алуминиј` може уредити на здравим економским основама", рекао је Човић.

Он је нагласио да је "Алуминиј" био стратешки интерес БиХ и да се све институције БиХ морају према томе односити као према стратешком пројекту који ће бити на здравим ногама.

Производни погодни "Алуминија" угашени су у ноћи с 9. на 10. јули, након што је предузеће ископчано с високонапонске електричне мреже због огромних дуговања.

Након тога услиједили су бројни састанци, али и протести радника испред ХДЗ-а БиХ.

У "Алуминију" је данас одржан састанак Човића и министра финансија ФБиХ Јелке Миличевић са управом, Надзорним одбором и представницима синдиката, на којем су донесени закључи о мјерама за спасавање те компаније.

На састанку је формиран Одбор за хитност, који ће се бавити мјерама за спасавање предузећа у коме су представници политике, власти, предузећа, радника, као и стручњаци.