ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/07/2019

ДЕЛЕГАЦИЈА БиХ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЕУ У БРИСЕЛУ О МИГРАНТИМА

 

САРАЈЕВО, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Чланови Оперативног штаба за питање миграција у БиХ разматрали су на данашњем састанку питања о којима ће делегација БиХ у сриједу, 17. јула, у Бриселу разговарати са представницима ЕУ, а односе се на актуелну мигрантску ситуацију у БиХ, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара БиХ у техничком мандату.

 

На састанку, којем је предсједавао министар безбједности у Савјету министара БиХ у техничком мандату Драган Мектић, разговарано је о активностима и мјерама за сузбијање илегланих миграција, те збрињавање миграната који се налазе на територији БиХ.

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона /УСК/ Нермин Кљајић изјавио је данас за "Аваз" да су на састанку усаглашавани ставови уочи одласка делегације БиХ у Брисел, те најавио да ће, између осталог, бити инисистирано да "мигранти буду равномјерно распоређени на територији читаве БиХ" јер овај кантон нема капацитет да све сам изнесе.

У делегацији ће, осим Кљајића, бити Мектић, директор Граничне полиције Зоран Галић, директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић, те премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић, полицијски комесар Мујо Коричић и градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

"Наша јасна порука је, а на шта нас обавезују и закључци Скупштине Унско-санског кантона и Градског вијећа Бихаћ, да мигрантски центри `Бира` и `Мирал` не могу остати у центру Бихаћа, односно Велике Кладуше. Желимо да се направи један центар ван урбаног подручја и да се у њега измјесте мигранти из садашњих прихватних центара, који се морају затворити", рекао је Кљајић.

На констатацију да је Европска комисија раније најавила да неће финансирати смјештај миграната на Вучјак, Кљајић је рекао да су они спремни да измјесте мигранте и на неку другу локацију.

"Али, све док Градско вијеће Бихаћ не стави ранију одлуку о измјештању миграната са Вучјака ван снаге, она је за нас важећа. Ми ћемо у Бриселу затражити који су критеријуми и локације за њих прихватљиве. Европска комисија за сада говори шта је за њих неприхватљиво, а не изјашњава се који су то њихови критеријуми. Оно што је за нас прихватљиво јесте да то не мора бити Вучјак, али мора бити локација ван града", поновио је Кљајић.

На питање значи ли изградња мигрантског центра у Бихаћу то да ће тај дио БиХ постати највећа мигрантска база у Европи, Кљајић је рекао да такве тврдње сигурно имају упориште у податку о броју миграната који су до сада ушли у БиХ, али да се нада да се сви који желе даље у Европу неће дуже задржавати на подручју Унско-санског кантона.

Он каже да ће се на састанку у Бриселу посебно инсистирати на питању нелегалних улазака миграната на источним границама БиХ, али ће бити тематизовано и њихово нелегално враћање из Хрватске мимо прелаза БиХ.