ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/07/2019

МАКРОН: ЗА ОБНОВУ ДИЈАЛОГА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ И ПОСТИЗАЊЕ СПОРАЗУМА

 

БЕОГРАД, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је данас у Београду да ће се ангажовати на обнови дијалога између Београда и Приштине ради постизања споразума.

 

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем најавио да ће са тим циљем одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и њемачким канцеларом Ангелом Меркел.

"Ја ћу организовати састанак са вама, премијером Србије, руководством /самопроглашеног/ Косова и канцеларом Меркел. Француска жели да дође до споразума. Србија и /самопроглашено/ Косово су европске државе и желимо да се то преведе у чињенице", рекао је Макрон.

Макрон је навео да је са Вучићем имао веома искрен разговор.

Према његовим ријечима, Француска се противи свим унилатералним потезима са обје стране, а Европа ће бити јака ако помогне Србији и Косову да нађу споразум.

"Мислим да је то наша одговорност, да вам дамо подршку, како би се постигао споразум и одржала стабилност у региону", рекао је Макрон.

Он је указао да је Француска спремна да заједно са Њемачком подржи обнову дијалога и то, како је рекао, врло захтјевног, да би се у наредних неколико мјесеци нашло конкренто рјешење.

Макрон је напоменуо да постоје неке спољне силе које желе да се не постигне споразум, али није рекао на кога конкретно мисли.

"Ја сам се ангажовао и ангажоваћу се, јер вјерујем у будућност региона, у вашу земљу. Имамо дуговања једни према другима. Ангажоваћу се и зато што вјерујем у Европу", нагласио је он.

Говрећо о европском путу Србије, Макрон је рекао да паралелно са реформама које Београд треба да спроведе и ЕУ мора да се реформише како би била спремна да прими Србију.